+ Meer informatie

Amerika snoeit niet in hulp aan Jeruzalem

2 minuten leestijd

JERUZALEM - De Verenigde Staten hebben Israël de verzekering gegeven dat zij geen plannen hebben de hulp aan de joodse staat te beëindigen, ondanks een voorstel hiertoe van de Republikeinse senator Robert Dole. Dit heeft het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken gisteren meegedeeld.

Dole stelde eerder deze week voor dat Washington de hulp aan Israël niet 5 procent zou moeten verminderen om zo fondsen vrij te maken voor de nieuwe democratieën in Oost-Europa. De Israelische premier Jitschak Sjamir reageerde hierop met de opmerking dat zijn land eerder méér dan minder hulp nodig heeft van Washington. Dit vooral ook met het oog op de opvang van tienduizenden joden die worden verwacht uit de SU.


Deskundigen in Israël zeiden dat het niet waarschijnlijk is dat Israël nu nog op meer hulp kan rekenen voor de opvang van de Sowjetjoden na het voorstel van Dole, ook al wordt dit niet aangenomen.


Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei woensdag dat minister Richard Cheney van defensie zijn Israëlische collega Jitschak Rabin tijdens diens bezoek aan Washington verzekerde dat de VS de hulp niet zullen verminderen.


Rendement


Israël krijgt van de VS de meeste hulp. Elk jaar ontvangt Jeruzalem drie miljard dollar van Washinton aan militaire en economische hulp. Volgens Israëlische deskundigen stroomt nagenoeg elke cent na verloop van tijd weer terug naar de VS.


Met de Amerikaanse financiële steun, ruim 10 procent van het Israëlische bruto nationaal produkt (bnp), lost Jeruzalem zijn schulden af die gemaakt zijn bij de aankoop van wapens en worden nieuwe wapens gekocht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.