+ Meer informatie

Veranderinghen

2 minuten leestijd

Wat zijn nu de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de bestaande gidsen? • Het telefoonnummer Is vlak vóór de naam geplaatst. In de „oude" gids staat het nummer achteraan in de kolom, door een stippellijn verbonden met naam en adres. ^gimtA-m^ 9 De complete telefoongids voor Nederland. Daar bovenop de complete gids uit 1884. T«yo«?i#4svow T46^«rfesé (O t^m . T^JtlocngiiÜJ ve«f Nederland (H t/m N) éefim$Mi ^m}ie4«rlmé (A t/m Q) O Het netnummer, dat nu naast de kop van de woonplaats staat, bovenaan de bladzijde, is in de nieuwe gidsen onder de woonplaatskop vermeld. abonneenummer, naam, voorletter(s) en/of voorvoegsel(s), adres en functieomschrijving/beroep. Voorheen was deze volgorde anders. Als we een oude telefoongids erbij nemen zien we dat naam, voorletter(s), voorvoegsel(s), functieomschrijving/beroep en adres voor het abonneenummer staat. Het adres komt voortaan dus direct na de naam, omdat naam en adres de belangrijkste opzoekelementen zijn.

Een onderzoek bij de informatiedienst heeft uitgewezen, dat de voorletters van een gewenste abonnee over het algemeen minder bekend zijn, dan de straat waarin de gezochte woont. Daarom is in de nieuwe gidsen de straatnaam belangrijker geworden voor de alfabethische rangschikking van aangeslotenen met eenzelfde naam.

De lijn bij de plaatsbepaling van vermeldingen is als volgt: Allereerst worden gerangschikt in de alfabetische volgorde van de naam, waarbij alleen het eerste woord van de naam van belang is. Als er onder een woonplaatsenrubriek meer vermeldingen voorkomen met hetzelfde eerste woord voor de naam, dan vindt de verdere rangschikking plaats op basis van de straatnaam. Zijn er „gelijke" vermeldingen in dezelfde straat of dergelijke dan bepaalt het huisnummer de volgorde.

Die extra vermeldingen zijn niet helemaal weggelaten, maar teruggebracht tot een zogenaamde verwijsvermelding. Te uitgebreide toevoegingen zijn vervangen door minder omvangrijke. En het aantal extra vermeldingen per abonnee is niet meer onbeperkt. Zo worden artikelen of merken niet meer als trefwoord toegelaten. Want zulke vermeldingen werden alleen uit reclame-overwegingen geplaatst.

Oude gidsen van ongeveer vijfentwintig jaar geleden. stadsgids voorzien van een opvallend omslag. Op dat omslag wordt verwezen naar de pagina van het voorwoord waarop informatie over de nieuwe opzet is vermeld. De gebruiker treft ook een uitgebreide gebruiksaanwijzing aan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.