+ Meer informatie

„Vertrouwen door gesprek hersteld"

Lubbers praat met Indische gemeenschap

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) Het overleg tussen premier Lubbers en de ministers D'Ancona en Van den Broek en achttien organisaties van de Indische gemeenschap heeft het vertrouwen tussen de regering en die gemeenschap hersteld. Dit stelde generaal b. d. Boekholt van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 gisteren kort na het overleg, dat hij een „historische bijeenkomst" noemde.

Minister Van den Broek heeft toegezegd dat hij diplomatieke contacten in Japan zal aanwenden met betrekking tot de Japanse ereschulden. Het gaat hierbij om morele ondersteuning.

Ook de Stichting Japanse Ereschulden reageert positief op het gesprek, dat twee en een half uur in beslag nam. Premier Lubbers heeft zijn spijt betuigd over uitlatingen van zijn zijde als zou na het bezoek van premier Kaifu de kous af zijn. Er is niet ingegaan op de vraag of Lubbers die opmerking wel of niet echt gemaakt heeft. Lubbers heeft zijn excuses aangeboden omdat zijn woorden, „hoe onbedoeld dan ook", leed hebben berokkend. Bij het overleg is gesproken over de invoering van een Indische paragraaf, een solidariteitswetgeving voor oorlogsslachtoffers. Toegezegd is om vaker overleg te plegen tussen de Indische gemeenschap en de regering.

Voor het eerst

Generaal b. d. Boekholt, voorzitter van de stichting Herdenking 15 augustus 1945, liet gistermiddag weten het overleg met de drie kabinetsleden als een zeer positief en open gesprek te zien. „Wij noemen dit een historische bijeenkomst. Het is voor het eerst dat wij de problemen, frustraties en wensen van de Indische oorlogsslachtoffers op deze manier over hebben kunnen brengen".

Het excuus van Lubbers over de gebeurtenissen op 19 juli, waarbij Lubbers na een verklaring van Kaifu over de oorlogsdaden van Japan zei de zaak als gesloten te beschouwen, wordt door de organisaties geaccepteerd. Er ontstond grote opwinding over die opmerking en een door Kaifu gelegde krans bij het Indisch Monument werd verwijderd.

Bij de herdenking van de oorlogsslachtoffers op 15 augustus werd een ei naar Lubbers geworpen. „Het hangt van iedere organisatie af hoe die dit gesprek naar hun achterban toebrengt. Ik geloof dat we elkaar beter begrijpen. Dat doet niets af aan het leed dat op 19 juli is veroorzaakt", aldus Boekholt.

Ook de Stichting Japanse Ereschulden, die Lubbers zijn uitlating bijzonder kwalijk neemt, is positief over het overleg. „Ik geloof dat door dit gesprek het vertrouwen is geschept voor verder overleg. Er is een goede zet gepleegd", aldus voorzitter Lapré. Volgens hem heeft minister Van den Broek toegezegd dat het dossier van de Japanse oorlogsslachtoffers niet gesloten is.

Onder het motto "De kous is (nog) niet af' houden twee organisaties uit de Indische gemeenschap donderdagmorgen een manifestatie in de vorm van een stille wacht bij het Indisch monument. Daarna gaan ze naar het Binnenhof, waar een petitie wordt aangeboden. De Vereniging Nines en de Vereniging Kinderen uit de Japanse Bezetting en de Bersiap 1941 zijn de initiatiefnemers van de manifestatie, die voorafgaat aan de behandeling van de Japanse ereschulden in de Kamer.

De organisatoren menen dat er nog steeds te weinig aandacht is voor de oorlogsslachtoffers van de Jappenkampen. „Sinds 1945 hebben regering en samenleving van Nederland ons leed en onze moeilijkheden stelselmatig genegeerd".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.