+ Meer informatie

Valsemunters gearresteerd

Drukkers duizend-guldenbiljetten

2 minuten leestijd

MIDDENMEER — In Middenmeer is woensdagavond j.l. de 46-jarige drukker Koos B. uit Zaanstad gearresteerd. Met de arrestatie van de drukker denkt de Alkmaarse officier van justitie mr. H. A. v. Brummen, het brein te hebben achter een valse muntersbende, die het land de afgelopen maanden overspoelde met valse biljetten van duizend gulden.

De verdachte, die inmiddels heeft bekend, werd na een tip van een vrouw bij de Amsterdamse politie de afgelopen weken door de Rijkspolitie gevolgd. Woensdagnacht werd hij op heterdaad betrapt toen hij in het donker offsetplaten in de tuin van een woning in Middenmeer opgroef. De volgende dag bleek dat de offsetplaten werden gebruikt voor het drukken van valse biljetten van duizend gulden.

Koos B. heeft tijdens verhoren verklaard dat de woning in Middenmeer als drukkerij dienst heeft gedaan. De apparatuur stond over diverse vertrekken verspreid opgesteld. De drukkerij is in de maanden juni tot eind juli van dat jaar in bedrijf geweest, maar mr. Van Brummen kan nog geen schatting maken hoeveel bankbiljetten er gedrukt zijn. Naar verwachting gaat het om enkele honderdduizenden guldens.

ANDERE PERSONEN

De politie stelt nog een onderzoek in naar enkele andere personen, die 
tijdens de verhoren genoemd zijn. Van Brummen verwacht dat binnenkort kan worden overgegaan tot arrestatie van nog vier verdachten.
Vast is komen te staan dat ook de in Almelo m hechtenis verblijvende 
Amsterdammers René de J. (28 jaar van beroep koopman) en Gert R. (28 jaar eveneens koopman) met de valse munterij iets uitstaande hebben. zij hebben vermoedelijk leveringen gedaan.
Beide koopmannen zitten in Almelo gevangen in verband met een oplichting van enkele tonnen van een bank. In Rotterdam zijn twee verspreiders van de biljetten van duizend gulden aangehouden, het zijn de 43-jarige barman P. en de 45-jarige werkloze S.

Volgens de politie waren de in Middenmeer vervaardigde bankbiljetten redelijk vakwerk. Waar de offsetapparatuur, waarop de biljetten gedrukt werden, gebleven is, is nog een raadsel. Het onderzoek wordt voortgezet.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.