+ Meer informatie

China neemt rode boekje onder vuur

Streep door mythevorming Mao

2 minuten leestijd

Pijnlijk PEKING — Mao's rode boekje, de „bijbel" van de Chinese Culturele Revolutie, is dezer dagen onder vuur gekomen in de officiële Chinese pers, en zal mogelijk zelfs uit de circulatie worden genomen. Twee recente kranteartikelen willen de mythevorming rond de grote roerganger tegengaan, en hem kennelijk tot menselijke proporties terugbrengen. Diplomatieke waarnemers zien in deze ongekende kritiek nieuwe aanwijzingen dat de huidige machthebbers de strakke ideologische koers van de roerige laatste tien jaar wat losser willen maken.

Tijdens de Culturele Revolutie in de jaren zestig zwaaiden nagenoeg alle Chinezen — al dan niet van harte — bij elke gelegenheid met het rode boekje, dat een reeks citaten uit Mao's geschriften en redevoeringen bevatte.

Verbrokkeld

Het Chinese volksdagblad, het partij-orgaan, schreef vrijdag dat het rode boekje is geredigeerd door Mao's in ongenade gevallen erfgenaam Lin Piao, waarbij Mao's uitlatingen uit hun verband zijn gerukt. ,,Zo is het systeem van het denken van Mao Tse Toeng verbrokkeld en teruggebracht tot een reeks spreuken zonder onderling verband, en zonder een passende historische context". Lin Piao en de bende van vier, aangevoerd door Mao's weduwe Tsiang Tsjing, hebben de citaten voor hun eigen doeleinden gebruikt, aldus het volksdagblad.

Gewoon mens

Guanming, het dagblad voor intellectuelen, opende donderdag de kritiek op het boekje met de opmerking dat de Chinese Revolutie een grote groep gezaghebbende en ervaren leiders heeft voortgebracht, waarvan Mao de prominentste was. „Maar Mao Tse toeng was een mens, en geen god". Lin Piao en de bende van vier hebben de mensen gedwongen tot een religieus ontzag voor het MarxismeLeninismemaoïsme, en wetenschap tot theologie gemasikt. „De vergoddelijkingsbeweging door Lin Piao en de bende van vier was een herhaling van de onmenselijkheid, de duisternis en de verschrikkingen van de middeleeuwen (...) Lin Piao en de bende van vier hebben een eigenzinnig gebruik gemaakt van Mao's citaten, en ze hadden kracht van wet", aldus Guanmmg.

Het blad vervolgt: „Wij moeten de vaandel van voorzitter Mao hoog houden, ons verzetten tegen nieuwe vormen van religie en modern bijgeloof uitroeien. In plaats van de vergoddelijkingsbeweging van Lin Piao en de bende van vier moeten wij een beweging stellen om de mens te bevrijden. In een ander artikel oefende Guanming zaterdag kritiek uit op pogingen in het verleden om te doen voorkomen dat Mao stamde uit een gezin van arme boeren, terwijl zijn ouders in feite welgestelde boeren waren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.