+ Meer informatie

Voedseloproer in Irak

2 minuten leestijd

DAMASCUS — Bij voedselrellen die zich sinds begin september in Bagdad en de zuidelijke stad Basra hebben voorgedaan, zijn 86 mensen door de oproertroepen doodgeschoten. Dit heeft de naar Syrië uitgeweken communistische partij van Irak maandag gemeld.

Volgens het in Damascus gevestigde partijhoofdkantoor hebben zich sinds 7 september in de Iraakse hoofdstad meermalen rellen voorgedaan met groepen betogers die protesteerden tegen de door de regering veroorzaakte voedselschaarste. De regering greep met harde hand tegen het oproer in, waarbij 58 mensen om het leven zouden zijn gekomen, zo stond in een verklaring van de Iraakse CP.

Iraakse bezettingstroepen hebben gisteren in Koeweit de stroom vluchtelingen naar Saoedi-Arabië drastisch ingekrompen, aldus ooggetuigen bij de Saoedische grenspost Khafji. Ongeveer driehonderd jonge mannen van 17 tot 45 jaar kregen geen toestemming het land te verlaten, nadat de Iraakse militairen zaterdag de grens hadden opengesteld.

Ooggetuigen zeiden dat de Irakezen de jonge Koeweiti's hun identiteitspapieren en geld afnemen en hen scheidden van hun families die wel het land mogen verlaten.

Washington verklaarde dat er aanwijzingen zijn dat Irak wil voprkomen dat de Koeweiti's die het land verlaten in de toekomst nog zullen terugkeren, door hen hun paspoorten af te nemen.

De ambassadeur van Koeweit bij de Verenigde Naties, Mohammad Abulhassan, heeft gisteren in de VN geprotesteerd tegen de, wat hij noemde, gedwongen evacuatie van inwoners van Koeweit door Iraakse troepen.

Israël

Israël maakt zich zorgen over het Amerikaanse voornemen om SaoediArabië voor 37 miljard gulden aan wapens te leveren. Mosje Arens, Israels minister van defensie, uitte maandag in Washington zijn bezorgdheid over de transactie, die de grootste wapenverkoop in de Amerikaanse geschiedenis zou zijn.

„We hebben minister Arens duidelijk gemaakt dat we niet van plan zijn het machtsevenwicht in het Midden Oosten te veranderen", aldus een hoge Amerikaanse defensiefunctionaris na Arens' gesprekken met zijn Amerikaanse ambtgenoot Dick Cheney en met nationale veiligheidsadviseur Brent Scowcroft.

Washington wil de Saoedi's de komende jaren voor 37 miljard gulden aan technisch hoogwaardige wapens verkopen om de militaire dreiging van Irak in te dammen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.