+ Meer informatie

Schmidt stuurt aan op snelle wapenbespreking

1 minuut leestijd

BONN — De Westduitse kanselier Helmut Schmidt heeft maandag de Verenigde Staten gewaarschuwd voor moeilijkheden met de Bondsrepubliek als zij de ontwapeningsbesprekingen met de Sovjet-Unie niet hervatten.

In een vraaggesprek met het blad Süddeutsche Zeitung antwoordde de kanselier op de vraag of hij problemen verwacht binnen zijn partij de SPD als Washington de ontwapeningsb'esprekingen tot' na komende zomer en herfst zou uitstellen: ,,Als er dit jaar geen onderhandelingen zullen plaatsvinden zullen er niet alleen binnenlandse problemen voor mij rijzen, maar ook zullen er moeilijkheden komen met betrekking tot de regering van de Verenigde Staten". „Maar ik zal ervoor zorgen dat het niet zover komt", zo voegde Schmidt er echter aan toe. Schmidt noemde het begrijpelijk dat Washington tijd nodig heeft om besprekingen over een beperking van het aantal kernwapens voor te bereiden. Eea beperking is ook een Amerikaans belang, aldus de Westduitse regeringsleider.

Hij is overigens wel van mehing dat onderhandelingen over een terugdringing van de kernraketten voor de middellange afstand in Europa alleen succes kunnen hebben als Moskou beseft dat het niet zijn ,,fantastische" superioriteit op dit terrein kan handhaven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.