+ Meer informatie

Lubbers doet poging GATT vlot te trekken

Geen schot in landbouwoverleg EG—VS

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP/AP) - Premier Lubbers onderneemt een uiterste poging om de vastgelopen onderhandelingen in het kader van GATT (Algemene Overeenkomst inzake Tarieven en Handel) vlot te trekken. Lubbers zei gisteren tijdens een bijeenkomst dat hij zich zeker tot aan de Kerst zal bezighouden met de GATT-onderhandelingen.

De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet uitsluiten dat Lubbers later deze week praat met Carla Hills, de bijzondere Amerikaanse handelsgezant, en met James Baker, minister van buitenlandse zaken van de VS. Hills is vanaf vandaag in Brussel. Baker wordt daar ook verwacht, in verband met de ministerraad van NAVO-landen. Morgen vindt de jaarlijkse ministeriële bijeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Verenigde Staten plaats. Er zijn echter geen vaste afspraken gemaakt met Lubbers, aldus de RVD.

Eerder deze week sprak Lubbers in Brussel met Ray MacSharry, de Europese landbouwcommissaris, en met Edward Madigan, minister van landbouw van de Verenigde Staten. Over het verloop van die besprekingen is niets meegedeeld. Lubbers zei dat hij na de Europese top in Maastricht zich weer over de GATT heeft gebogen.

De directeur-generaal van de GATT, Arthur Dunkel, legde vandaag aan de 108 betrokken landen een ontwerp-akkoord op tafel. Het is de bedoeling dat er nog voor het eind van het jaar een definitief akkoord wordt gesloten.

Voortborduren

Lubbers wil voortborduren op het eerder geopperde idee om alle belemmeringen voor de invoer van landbouwprodukten om te zetten in tarieven. Zodoende kunnen de besprekingen over de landbouw worden ingepast in de GATT-onderhandelingen om de tarieven terug te dringen. Daarnaast denkt Lubbers dat de VS akkoord willen gaan met inkomenssteun voor boeren, mits dat gepaard gaat met beperking van produktie.

LUBBERS .totaan de Kerst...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.