+ Meer informatie

Goed functionerende nieren produceren per dag 150 liter gefilterd vocht.

6 minuten leestijd

Nierziekten behoren tot een wat geheimzinnige groep ziekten, waar meestal vage beelden over bestaan; behalve bij de lijders eraan, die dagelijks aan den lijve ondervinden wat het betekent om een goede nierfunctie te moeten missen.

Recentelijk was er weer de jaarlijkse collecteweek ten bate van de Nierstichting. Deze stichting zet zich al ruim 25 jaar in voor de belangen van alle nierpatiënten in Nederland. Zij doet dit door middel van hulp aan patiënten, het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek naar nierziekten en de behandeling daarvan en campagnes om het belang van mogelijkheden tot niertransplantatie te promoten. Omdat de behandeling van nierziekten langdurig en belastend is, worden er steeds meer onderzoeken bij gezonden en zieken gedaan om deze ziekten in een vroeg stadium te onderkennen om zodoende verergering te voorkomen.

Urineproduktie
Waar het uiteindelijk om gaat, zijn dus de nieren. De mens heeft er normaal gesproken twee: ze liggen ieder aan een kant van de wervelkolom, aan de achterkant, waar uw ribben ophouden ongeveer. Elke nier ligt ingebed in wat vet, is ongeveer 12 cm lang en weegt plm. 150 gram. De nieren produceren urine, waarover straks meer. De urine komt via de urineleiders in de blaas, waar het bewaard kan worden totdat er geplast wordt; via de plasbuis (urethra) komt het naar buiten. Door de nieren stroomt zeer veel bloed, rechtstreeks uit de aorta. De stofwisseling van de mens bepaalt de hoeveelheid en samenstelling van een heleboel stoffen in het lichaam. De nieren zijn belangrijke regelaars van deze stofwisseling.

Functie
- Het menselijk lichaam bestaat voor een groot deel uit water. De nieren zorgen voor een zo constant mogelijke samenstelling van de lichaamsvloeistoffen en houden de hoeveelheid vocht zo constant mogelijk. Een teveel aan vocht wordt met de urine afgevoerd. - De nieren verwijderen ook afbraakstoffen van de stofwisseling, zoals zouten, zuren, enz. Met de urine worden deze afgevoerd. - Ook maken de nieren hormonen die zorgen voor het regelen van de bloeddruk, de aanmaak van de rode bloedlichaampjes en het kalkgehalte in de botten. Kortom, de nieren zorgen ervoor dat de schadelijke stoffen afgevoerd worden en de noodzakelijke stoffen vastgehouden worden, zoveel als mogelijk.

Werking
Elke nier bestaat uit ongeveer een miljoen kleine filtertjes, nefronen geheten. Deze filteren het bloed dat via de slagaders naar de nieren stroomt. Het gaat als volgt: Het bloed komt in de nieren, die het bloed filteren. Bepaalde stoffen worden daardoor verwijderd. Het gefilterde bloed stroomt verder de nierbuisjes in, waar water, zout en alle stoffen die het lichaam moet behouden weer teruggevoerd worden in het gefilterde bloed. Bedenk dat de nieren dagelijks een enorme hoeveelheid gefilterd vocht produceren: 150 liter! Ongeveer 148 liter daarvan wordt weer teruggevoerd naar het bloed, en de rest, plm. 1,5 liter, wordt als urine uitgeplast. Het teveel aan vocht, zout, zuur en afvalstoffen vormt de uiteindelijke urine. In de zogenaamde nierkelken wordt dit verzameld, dan via de nierbekkens naar de urineleiders getransporteerd, en zo verder naar beneden. Als de nieren niet goed werken, blijft er te veel vocht achter in het lichaam met de afvalstoffen, of stoffen die behouden moeten blijven, zoals eiwitten, worden juist afgescheiden en u raakt ze kwijt. Het gevolg is dat u dan ziek wordt.

Urine
Gezonde nieren produceren dagelijks een flinke hoeveelheid urine. Deze hoeveelheid varieert: drinkt u veel, dan plast u veel, zweet u veel, dan plast u minder. De één moet vaker plassen dan de ander; dit hangt meestal van de blaas af. De meeste mensen plassen 4-8 maal daags en een enkele maal 's nachts. De kleur van de urine kan erg verschillend zijn. Behalve door de geconcentreerdheid kan dit veroorzaakt worden door het soort eten of drinken. Een ieder weet dat kroten een rode verkleuring geven. Ook kunnen stoffen die bij medische onderzoeken gebruikt worden een verkleuring geven, zoals contrastvloeistoffen die de oogarts gebruikt. Ziektes als geelzucht verkleuren ook de plas. Op één zaak wil ik graag wijzen. Ziet u bloed in de urine, dan is nader onderzoek nodig; verschillende oorzaken kunnen er aan ten grondslag liggen.

Nierziekten
Gezonde nieren hebben een grote reservecapaciteit. Daarom is het niet ernstig als met het ouder worden de werking achteruit gaat. Zelfs als ze nog maar voor de helft werken, worden de taken nog goed vervuld. Als de nieren minder goed werken, kan dat wijzen op een ziekte of aandoening. Er zijn verschillende manieren om een nierziekte op het spoor te komen. - Controle tijdens een ziekte of aandoening die gevaar oplevert voor de nieren zoals hoge bloeddruk of suikerziekte. - Door klachten die wijzen op nierproblemen, zoals vochtophoping of bloed in de urine. - Uit onderzoek dat om een andere reden werd verricht, kan blijken dat de nieren niet goed werken. - Onderzoek naar aanleiding van een nierziekte in de naaste familie. Sommige nierziekten zijn namelijk erfelijk.

Verschijnselen
Vaak geven nierziekte geen klachten, zeker in het begin niet. Behalve urineonderzoek zijn soms diverse onderzoeken nodig om een diagnose te stellen. Enkele klachten bij nierziekten: - Vochtophoping kan een teken van een nierziekte zijn, soms samen met verhoogde bloeddruk. - Pijn bij het plassen of pijn in de nierstreek kan op een infectie of een niersteen duiden. - Een veranderd uiterlijk in kleur, geur of hoeveelheid van de urine. - Vermoeidheid, jeuk, droge huid, spierkrampen kunnen op een nierziekte duiden. Vermoedt u aandoeningen in de richting van nierziekten, raadpleeg dan uw huisarts voor een nader onderzoek. Vergeet niet een flesje ochtendurine mee te nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.