Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Maak een succesvol gerecht  met pasta

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Maak een succesvol gerecht met pasta

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Pasta is rijk aan koolhydraten, maar bevat toch verrassend weinig calorieën. De hoeveelheid eiwitten en voedingsvezels varieert naarmate er wel of geen eieren in de pasta zijn verwerkt en welk type bloem er is gebruikt. Voorverpakte pasta kan goed worden bewaard voor een goedkope voedzame maaltijd. Verse eigengemaakte eierpasta is licht en niet duur, maar vergt wel enige bereidingstijd. Gekochte verse pasta met een eenvoudige zelfgemaakte saus is een snel en smakelijk, maar wel duurder alternatief.

Gebakken rigatoni met gehaktballetjes

Hoofdgerecht voor 6-8 personen
1/4 kg verse pruimtomaten, geschild, ontpit en fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
middelgroot bosje verse basilicum, fijngehakt
peper en zout
Gehaktballetjes:
500 g mager rundergehakt
124g Parmezaanse kaas
3-5 takjes platte peterselie, fijngehakt
sap van1/2 citroen
peper en zout
1 ei
45 ml (3 eetl.) olijfolie, plus wat extra voor de souffléschaal
375 g rigatoni
Doe de tomaten met eventueel sap in een koekenpan met twee derde van de fijngehakte knoflook en basilicumblaadjes. Kook het mengsel 10-12 min. op middelhoog vuur tot het wat dikker is. Pureer het in een keukenmachine. Breng het met peper en zout op smaak en zet het apart. Veeg de koekenpan schoon.
Doe het gehakt, een kwart van de Parmezaanse kaas, de peterselie, de rest van de knoflook, het citroensap en peper en zout in een kom. Voeg het ei toe en meng het geheel goed. Maak er balletjes van 2 cm doorsnee van. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes 2-4 min. tot ze bruin zijn en van binnen nog rauw. Leg ze op een groot bord. Venwarm de oven voor op 190 C° gasstand 5. Vet een soufflschaal met een inhoud van 2 liter in met olie. Kook de pasta al roerend 8-10 min. in kokend water met zout al dente. Giet deze goed af. Doe de pasta terug in de pan en giet er de tomaten-basilicumsaus overheen. Meng het geheel goed. Schep een derde van de rigatoni in de schaal en maak de bovenkant glad. Leg daarop de helft van de gehaktballetjes. Strooi er 1 eetl. Parmezaanse kaas over Schep daarop de helft van de resterende pasta en de rest van de gehaktballetjes. Strooi er een eetl. Parmezaanse kaas overheen. Schep daarop de rest van de pasta en strooi daarover de rest van de Parmezaanse kaas. Bak de schotel 30-40 min. in de oven. Laat die daarna ongeveer 15 min. staan.
Strooi Parmezaanse kaas over de schotel en eventueel gesnipperde basilicum.

Kruidige saus met tomaten en bacon

Voor 500 g pasta
1,4 kg pruimtomaten, 1 verse rode Spaanse peper
375 g champignons, 5-7 takjes verse oregano,
125 g dikgesneden plakje bacon, 2 teentjes knoflook
peper en zout
Pel, ontpit en hak de tomaten grof. Snijd de Spaanse peper in de lengte doormidden, venwijder zaad en zaadlijsten en snijd de peper fijn. Veeg de champignons schoon en snijd de stelen eraf. Leg de champignons met de steelkant omlaag en snijd ze middendoor Haal de oreganoblaadjes van de steeltjes en houd een paar blaadjes apart voor de garnering. Hak de blaadjes fijn. Leg de plakjes bacon op elkaar op een snijplank en snijd ze overdwars in brede repen. Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn. Bak de bacon al roerend 5-7 min. in een koekenpan op een laag vuur bruin. Schep het vet uit de pan; laat 45 ml (3 eetl.) in de pan. Zet het vuur hoger en doe de champignons in de pan. Sauteerze, al roerend met een houten lepel om ze los te maken, tot ze zacht zijn en het meeste vocht is ingekookt. Voeg de fijngehakte tomaten met het sap toe, samen met de knoflook, Spaanse peper, oregano, peper en zout. Breng het geheel aan de kook, doe het deksel op de pan en laat het al roerend 25-30 min. sudderen tot de saus dik wordt. Als de saus te dun is, laat u deze zonder deksel op de pan enkele min. inkoken. Breng de saus eventueel op smaak. Giet deze over warme, gekookte pasta, meng het geheel goed en dien direct op.

Pasta koken

Het boekje "Koken met pasta" bevat 101 "succesvolle" tips. Welke soorten pasta zijn er? Hoe maak je zelf pasta? Hoe voorkom je korstvorming? Hoe eet je lange pasta? enz. Kort en duidelijk worden alle vragen beantwoord. De kleurenfoto's maken het nog duidelijker Bij tip 56 beginnen de "echte" recepten: Soepen, salades, sauzen en ovenschotels, allemaal met pasta. Een handig boekje voor pastaliefhebbers. "Koken met pasta" uitg. Kosmos-Z&K, uitgevers, Utrecht; 72 blz., ƒ 14,90.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 oktober 1996

Terdege | 88 Pagina's

Maak een succesvol gerecht  met pasta

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 oktober 1996

Terdege | 88 Pagina's