+ Meer informatie

Volk Afghanistan in drie jaar tijd sterk uitgedund

1 minuut leestijd

NIEUW DELHI — Naar schatting een haU miljoen Afghanen zijn de laatste drie jaar onder het marxistische bewind geëxecuteerd of omgekomen in gevechten. Dit beeft de voormalige economische adviseur van president Karmal van Afghanistan vrijdag op een persconferentie in Nieuw Delhi gezegd.

Mohammad Siddiq Farhang zei in Nieuw Delhi dat Afghanistan sinds de val van president Daoud in 1978 zoveel intellectuelen en vakmensen is kwijt geraakt, dat het tien tot twaalf jaar kost, om dit weer goed te maken. Volgens Farhang leven meer dan twee miljoen Afghaanse vluchtelingen verspreid over de wereld en zijn er naar schatting een half miljoen op gewelddadige wijze ordgekomen.

Farhang was in de jaren zestig onderministei- voor economische planning in Afghanistan en werd later econpmisch adviseur van president Karmal. Drie maanden geleden heeft hij zijn vaderland verlaten. Het landhervormingssysteem dat de marxisten in Afghanistan hebben geïntroduceerd, is mislukt, aldus Farhang. Hij weet het mislukken aan de willekeurige manier waarop het werd ingevoerd en aan de afwijzing ervan door de Mullahs (Islamitische geestelijken), die het als „anti-islamitisch" beschouwen. Ook de alfabetiseringscampagne is mislukt en veel scholen zijn door de verzetsstrijders vernietigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.