+ Meer informatie

Hoogovens wil produktie met 10 procent beperken

1 minuut leestijd

UMUIDEN (ANP) - Hoogovens in IJmuiden gaat in de komende maanden bij een aantal installaties de produktie beperken met waarschijnlijk 10 tot 15 procent.

Het betreft vooral de warmbandwalserij en de koudbandwalserij 2. De hoogovens en de staalfabrieken blijven vooralsnog volgens plan produceren. Dat heeft Hoogovens gisteren bekendgemaakt. Volgens het concern is het aanvragen van werktijdverkorting niet uitgesloten.

Als oorzaken voor de produktie-inkrimping noemt Hoogovens de aanhoudende onzekere economische situatie, die wordt versterkt door het voortduren van de Golfoorlog. Hierbij constateert het staalbedrijf terughoudendheid in de bestellingen, waardoor de komende maanden een onderbezetting ontstaat bij de installaties. Verder is er volgens het staalbedrijf sprake van druk op de prijzen door de lage dollar, het extra aanbod op de Europese markt en de stagnatie in Oost-Europa.

Om aan deze situatie het hoofd te kunnen bieden onderzoekt Hoogovens nog incidentele maatregelen op korte termijn, zoals het terugdringen van onderhoudswerkzaamheden, het uitstellen van revisies aan installaties en een versnelde uitvoering van structurele besparingsmaatregelen.

De Industriebond FNV benadrukte gisteren dat er geen sprake is van „de zoveelste staalcrisis". Volgens bestuurder J. Schalkx is hem uit contacten met andere Europese staalindustrieën gebleken dat Hoogovens geen uitzonderingspositie inneemt. Het staalconcern beperkt zich terecht tot tijdelijke maatregelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.