+ Meer informatie

Stadstuinstukjes

3 minuten leestijd

Omstreeks januari kreeg ik een bakje met drie hyacintebollen. Echt leuk, zo vroeg al het voorjaar in huis. Maar na de bloei leek het meer herfst in huis. Ik knipte het lelijke loof dus af Niet doen, hoorde ik later: Uit dat loof haalt de bol nieuwe voedingsstoffen! Nou ja, jammer dan. Het bakje bleef in een donker hoekje in de kamer staan; ik plant ze nog wel eens in de tuin, dacht ik. Het bleef bij een gedachte. Laat ik nou enkele weken geleden groene puntjes ontdekken in dat potje! Direct ben ik water gaan geven. De groei zette nog steeds door. Maar toen ik eens voorzichtig inspecteerde of er al een bloembeginsel tussen de bladeren zit, schrok ik. Het was daar nogal leeg en wat schimmelig. Ik heb ze snel op een lichtere plaats gezet, maar vrees dat het niet meer helpt...

M'n buurvrouw heeft violen geplant, "winterviolen". Dat woord lees je nu overal in advertenties. Ik vraag me af wat het verschil is met andere violen. In februari zette ik een mand vol met viooltjes buiten. Van de zomer was het natuurlijk niets meer. Maar één viooltje heeft het kennelijk toch volgehouden: Er zit weer een bloem aan! Zo, dat is mijn winterviool.

Wat doe je als je rozen nog knop hebben en er wordt behoorlijk nachtvorst voorspeld? Afknip-. pen, leek mij. Na zo'n portie kou komen de knoppen in elk geval niet meer uit, en misschien lukt het in huis nog wel. Acht takken van drie verschillende struiken belandden in een vaas. Eerst mochten ze bijkomen in de koele gang. Na een paar uur verhuisden ze naar het minst warme plekje in de kamer. En ten slotte heb ik ze, met vers water en snijbloemenvoedsel, op tafel gezet. Waar de helft is uitgekomen. Prachtig! En lekker geuren!

Elk voorjaar overwegen we de Berberis (zuurbes) uit de voortuin te verwijderen. De stekelige struikjes met donkerrood-paars blad vallen op deze plaats iet veel schaduw niet op. Maar in het najaar zijn we altijd weer blij dat ze er nog staan. Het blad arieert dan van warmrood tot oranje en okergeel. Vooral in een donkere tuin echt mooi. Trouwens, .de doorgaans zonnige achtertuin zorgt zo'n aikje in deze sombere maand ook voor 'licht'. : staat daar vervlochten met de krenteboom. Die is al z'n blad al kwijt, en nu valt de Berberis extra op.

Een buurvrouw deed vrij somber over nu nog stekken van fuchsia's. Ze had haar bak bellenplanten binnengezet, maar die bleek onder de mieren te zitten. Ik raadde stekken aan, maar ze beweerde dat dat niet meer ging. Zomers hoefje maar een takje in de aarde te duwen en verder gaat alles vanzelf Dat is zo. Maar zou het nu niet meer gaan? Toen ik m'n fuchsia's kort na dat gesprekje binnenhaalde, heb ik ze vrij ver teruggesnoeid. Het snoeispul heb ik in potjes met water gezet (niet in aarde, gedachtig aan buurvrouws waarschuwing). Na een week of twee komen er toch wortelbeginsels aan. Met m'n geraniums is dat trouwens net zo. Die hoor je ook al in augustus te stekken, maar ik ben er dit jaar erg laat mee.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.