+ Meer informatie

VS willen hogere defensie-uitgaven

Weinberger houdt vurig pleidooi

2 minuten leestijd

BONN — De Amerikaanse minister van defensie, Caspar Weinberger, heeft dinsdag in Bonn een krachtig beroep op zijn Westeuropese collega's gedaan, de bevolking in hun landen te overtuigen van de noodzaak van hogere defensie-uitgaven, en met zo veel woorden gewaarschuwd dat Amerika zijn handen van Europa zal aftrekken indien de Westeuropese NAVO-landen niet proberen de Amerikaanse defensie-inspanning te evenaren.

Weinberger sprak op de bijeenkomst van de „Nuclear planning group" niet over de verhoging van de defensie-uitgaven met drie procent per jaar waartoe de NAVO in 1978 besloot, maar over de verhoging van de Amerikaanse begroting met vier procent (6,8 miljard dollar) in het belastingjaar 1981 en met dertien procent (25,8 miljard) in 1982. Bij elkaar komt dit neer op een verhoging met bijna vijftien procent ten opzichte van de door de regering-Carter voorgestelde begroting.

Amerikaanse woordvoerders verklaarden nadrykkelijk dat men ,,de werkelijkheid onder ogen moet zien dat het niveau der defensie-uitgaven niet hoog genoeg is. Voor het welslagen van onderhandelingen over wapenbeheersing is een verhoging van de defensie-uitgaven voor investeringen een absolute voorwaarde".

Grote ojfers gebracht

Duidelijk doelend op de sociale voorzieningen die in West-Eiuropa over het algemeen beter zijn dan in de Verenigde Staten, herinnerde Weinberger er aan dat versterking van het Amerikaanse defensie-apparaat veel geld kost, en dat hiervoor op sociaal terrein, dat wil zeggen gebieden die de kiezers na aan het hart liggen, grote offers zijn gebracht.

„De Amerikaanse publieke opinie moest worden veranderd van doemdenken naar zelfvertrouwen, wat politieke moed vereiste". Weinberger, die sprak over „langdurige inspanning om het Amerikaanse volk op te voeden" verklaarde letterlijk dat „het Amerikaanse volk niet alleen zal willen doorgaan. Als allen die het gemeenschappelijk gevaar het hoofd moeten bieden onze inspanning niet willen delen, zal de Amerikaanse regering op het thuisfront de van vitaal belang zijnde steun van de publieke opinie, waarvoor zij zich zo zeer heeft ingespannen, verliezen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.