+ Meer informatie

Kardinaal Alfrink (87) vannacht overleden

Behoudende bisschop werd progressief

2 minuten leestijd

UTRECHT - Kardinaal B. J. Alfrink (87) is de afgelopen nacht overleden. Hij was van 1955 tot 1976 aartsbisschop van Utrecht. In de jaren '60 en '70 was hij voor vele rooms-katholieken het symbool van de vernieuwing van de kerk, van nieuwe gezagsstrukturen, oecumene en de vredesbeweging.

De oudtestamenticus Alfrink was aanvankelijk een behoudende bisschop. In 1954 ondertekende hij als co-adjutor, rechterhand van kardinaal De Jong, het mandement dat rooms-katholieken verbood op de PvdA te stemmen of naar de VARA te luisteren. Tijdens het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965), waarvan hij een der presidenten was, ontwikkelde hij zich echter tot een van de vooruitstrevende bisschoppen in de wereldkerk. Als geen ander heeft hij op het Concilie gepleit voor een gezamenlijk bestuur van de wereldkerk, door de paus samen met de bisschoppen.

Teruggedraaid
Deze vorm van gezag heeft hij ook in de Nederlandse kerkprovincie gestalte willen geven. Het Pastoraal Concilie, waarin de bisschoppen de dialoog met de kerkleden zochten, moest echter op last van Rome worden teruggedraaid tot het Landelijk Pastoraal Overleg, met veel minder bevoegdheden.
Alfrink heeft in Rome talloze malen zijn beleid moeten verdedigen. "Daarbij heeft hij steeds de ontwikkelingen in de Nederlandse RK-Kerk en de kerkleden in bescherming genomen. Het Vaticaan liet hem enkele malen duidelijk merken dat het niet met de situatie in Nederland was ingenomen.  Internationaal heeft Alfrink groot aanzien verworven doordat hij jarenlang zowel internationaal als nationaal voorzitter was van de rooms-katholieke vredesbeweging Pax Christi. Hij speelde een belangrijke rol bij het aanknopen van de betrekkingen tussen Pax Christi en de Russisch-Orthodoxe Kerk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.