+ Meer informatie

Rechts Spanje wil sterfdag Franco eren

Op 20 november

1 minuut leestijd

MADRID — Aanhangers van generalissimo Francisco Franco willen met een mars naar Madrid en een massa-bijeenkoinst voor het koninklijk paleis op 20 november de eerste verjaardag van de dood van het Spaanse staatshoofd eren. De 500.000 leden tellende bond van oud-strijders in de burgeroorlog, deed donderdag een beroep op alle Spanjaarden de demonstratie bij te wonen en zei daarbij, dat het „een uiting van vertrouwen in de erfenis van Francisco Franco" zal zijn, die „het onderwerp van ondankbaarheid, verraad en laster" is geworden.

De oorlogsveteranen menen dat de regeringsplannen voor 20 november onvoldoende zijn. Volgens hen moet er een „afzonderlijke handeling van vurig herdenken door het Spaanse volk" zijn, „een daad van nationale bevestiging tegenover separatisme, klassestrijd, politieke partijen, buitenlandse inmenging, de vernietiging van (Franco's) staat en terrorisme".

Een eerdere dergelijke bijeenkomst, voor 20 mei, is door de Spaanse regering verboden, die de veteranen destijds aanried een herdenkingsmis bij Franco's graf in de vallei van de gevallenen, 50 kilometer van Madrid, bij te wonen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.