+ Meer informatie

Rouvoet: Onrust ligt achter ons

3 minuten leestijd

EDE - "De ChristenUnie heeft een periode van onrust en onzekerheid achter de rug. Maar die ligt achter ons. Voor ons ligt een nieuwe periode met nieuwe kansen voor onze missie." Dat zei mr. A. Rouvoet zaterdag op het congres van de ChristenUnie, nadat hij bij acclamatie tot lijsttrekker was gekozen.

Rouvoet sprak zich ondubbelzinnig uit voor een uitgesproken christelijke koers van zijn partij en wil rond de verkiezingen niet praten over een gewenst aantal zetels. "De macht van het getal weegt minder zwaar dan de kracht van de boodschap. Liever een kleinere fractie met een scherp profiel dan een groot gezelschap met een verwaterde inhoud."

De nieuwe lijsttrekker stelde dat de ChristenUnie "opkomt voor vluchtelingen die voor hun leven te vrezen hebben en staat achter Israël in de strijd tegen terreur en bedreiging." Tegenover het CDA merkte hij op dat zijn partij "geen genoegen neemt met een evaluatie van de Euthanasiewet en de Abortuswet, maar van mening is dat de schade die door paars is aangericht niet alleen moet worden geëvalueerd, maar ook hersteld ."

Onder leiding van haar nieuwe lijsttrekker gaat de ChristenUnie de verkiezingen in met een nieuwe verkiezingsleus. De oude, "Duidelijk, eerlijk, echt", wordt ingewisseld voor "Samen leven naar bijbelse waarden".

Rouvoet gaat vanaf nu ook de Tweede-Kamerfractie leiden. Hij bedankte zaterdag zijn voorganger, dr. K. Veling, die niet aanwezig was op het congres. "Kars, ik dank je voor wat je hebt gedaan voor de christelijke politiek. Geve God dat je op een andere plek dan je zelf had gedacht dienstbaar mag zijn in Zijn Koninkrijk."

Waarschijnlijk zal de fractie binnenkort worden uitgebreid met A. Slob (GPV) uit Zwolle, de nummer twee op de nieuwe kandidatenlijst, die al eerder enige tijd in de Kamer zat. Van Middelkoop en Stellingwerf, die op de oude kandidatenlijst boven Slob staan, bedanken voor een benoeming, dus de weg is vrij voor Slob.

Een schriftelijke stemming over de kandidatenlijst bracht zaterdag in de top daarvan slechts één wijziging teweeg. De nummer vijf van de conceptlijst, dr. R. Kuiper (directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie), moest stuivertje wisselen met nummer zes, oud-kamerlid D. J. Stellingwerf.

Op het congres overheerste bij de meeste afgevaardigden de wil om de onrust van de afgelopen weken te vergeten en eensgezind te bouwen aan een nieuwe toekomst. De congresgangers werden daarbij geholpen door oud-kamerlid Van Middelkoop, die het GPV-smaldeel in de partij opriep geen actie voor hem te voeren en geen moties in te dienen om hem op een verkiesbare plaats te krijgen.

Doordat veel afgevaardigden hun zegje wilden doen over het recente verleden, moet het congres op 23 november worden voortgezet. Dan zal verder gesproken worden over het fusieproces van RPF en GPV en zullen de rapporten over de evaluatie van de vorige campagne en de vorige kandidaatstelling ter tafel komen.

Zie ook pag. 3: "Geste Van Middelkoop zet toon bij CU".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.