+ Meer informatie

Bonn woedend over uitlatingen Begin

y, Verkiezingsstrijd geen verontschuldiging''

2 minuten leestijd

BONN/JERUZALEM — West-Duitsland heeft maandag zeer scherp gereageerd op beschuldigingen van de Israëlische premier Begin jegens het Duitse volk en bondskanselier Helmut Schmidt. Regeringswoordvoerder Kurt Becker noemde de beschuldigingen van Begin „vals" en „beledigend".

Premier Begin concludeerde zondag op een verkiezingsbijeenkomst na uitlatingen van Helmut Schmidt over het Midden-Oosten en de Palestijnen dat de Duitsers de misdaden tegen het joodse volk kennelijk zijn vergeten en nog slechts zijn geïnteresseerd in de verkoop van wapens en de aankoop van goedkope Arabische olie. De Israëlische premier maakte bondskanselier Schmidt en ook de Franse president Giscard d'Estaing uit voor najagers van geldelijk gewin, die bereid zijn Israels voortbestaan daaraan op te offeren.

Vooral Schmidt, die na zijn bezoek aan Saoedi-Arabiê verklaarde dat Bonn het morele recht van het Palestijnse volk op zelfbeschikking erkent, moest het ontgelden. Schmidt ziet zich „nog in de generatie van de Holocaust" verplicht de moordenaarsorganisatie van Arafat te steunen, ook als Israël ten onder gaat. „Hij heeft al eenmaal gezien hoe het volk van Israël ten onder ging. Hij was ook in het leger, het leger dat de steden omsingelde totdat de „Einsatzgruppen" (SS-eenheden die joden oppakten voor transport naar concentratiekampen) hun werk hadden voltooid", zo zei Begin.

Regeringswoordvoerder Becker, die met uitdrukkelijke uitsluiting van Begins uitlatingen de Westduits-Israëlische betrekkingen „normaal" noemde, zei tegenover verslaggevers letterlijk: „Zulke ontsporingen staan weliswaar in verband met de Israëlische verkiezingen, maar ook een verkiezingsstrijd is geen verontschuldiging voor valse en beledigende beweringen". Becker kondigde aan dat de bondsregering de Israëlische ambassadeur, Yohanan Meroz, op de hoogte zal brengen van haar „bevreemding", wanneer deze vandaag op het ministerie van buitenlandse zaken zou worden ontvangen voor een uitleg over Schmidts recente reis naar Saoedi-Arabië en Aboe Dhabi. Woordvoerder Becker benadrukte dat de verklaring van Schmidt in beide landen en t^dens een tv-discussie donderdag „volledig"- is gebaseerd op de MiddenOosten verklaring van EG-regeringsleiders op 13 juni in Venetië. Het enige „persoonlijke accent" dat Schmidt gaf was volgens Becker dat hij zei dat de Palestijnen in het kader van het zelfbeschikkingsrecht ook recht hebben op een eigen staat.

Premier Begin nam de Westduitse reactie maandagmiddag gelaten op en herhaalde zijn kritiek op de uitlatingen van Schmidt. „Zo'n schandaal heeft men in deze tijd nog niet gehoord en daarom heb ik gezegd wat ik zeggen moest. Om de reactie in West-Duitsland zal ik geeii seconde slechter slapen". De Israëlische pers noemde de verwijten van Begin maandag gerechtvaardigd maar vond de toon ervan niet op zijn plaats. De Franse regering weigerde maandag elk commentaar op de kritiek van premier Begin op president Giscard.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.