+ Meer informatie

Ouder en wijzer

5 minuten leestijd

Mijn opa werd rond 1870 geboren. Dat was natuurlijk een heel andere tijd dan nu. Er moet in ieder geval veel meer stilte zijn geweest. Dat bedacht ik toen ik dezer dagen las dat het nu 100 jaar geleden is dat de eerste auto's door Nederland reden. Mijn opa was dus 30 jaar toen hij voor het eerst met zo'n vehikel werd geconfronteerd. Het is haast niet te geloven dat nog maar zo'n betrekkelijk korte periode geleden ons land autovrij was.
Moet je nu komen. Zeker op de snelwegen is het altijd druk. Of je nu een keer 's morgens vroeg op pad moet, of dat een vergadering of een visite 's avonds wat uitloopt, het is op de wegen altijd hetzelfde liedje: Het leven lijkt niet meer tot rust te komen.
De eerste auto's waren zeker wat de snelheid betreft niet te vergelijken met wat wij tegenwoordig normaal vinden. De eerst Benz haalde 21 kilometer per uur. Zijn concurrent Peugeot wist zelfs tot 29 kilometer te komen. Maar, zo stelde men vast, dat was wel drie keer zo snel als een paard. Tegenwoordig is het maar goed dat er maximumsnelheden zijn vastgesteld, hoewel sommigen daar ver bovenuit razen. Vaak komen echter ook de snelheidsmaniakken tot rust in de files. Een aantal van hen zal zich zeker ergeren aan dit oponthoud, hoewel het steeds meer tot het normale patroon gaat behoren.
Je zou je kunnen afvragen of het rustiger leven van vroeger ook betekende dat de tijd in de beleving van de mensen langzamer ging. Tegenwoordig hoor je veel zeggen dat het leven zo snel gaat. Een bekende Nederlander zei dezer dagen dat hij tot zijn verbazing vaststelde dat hij minstens de helft van zijn leven al achter de rug had en dat hij verwachtte dat de tweede helft nog vlugger zal gaan. De meeste lezers van deze rubriek zullen zeggen dat deze verwachting klopt. De jaren spreken ook meer aan. Het verschil tussen 25 en 30 jaar vinden we anders dan tussen bijvoorbeeld 65 en 70 jaar.
Uit de Bijbel weten we dat ook zoveel eeuwen geleden het leven werd ervaren als snel voorbijgaand. In psalm 90 wordt vastgesteld dat wij „onze jaren doorbrengen als een gedachte". Ook „wij vliegen daarheen". De vraag voor u en mij is natuurlijk waarheen wij vliegen.
We hebben tenslotte maar een tijdelijk verblijf, dat dus als kort wordt ervaren, ook als we de 90 of 100 jaar halen. Uiteindelijk moeten we allemaal opbreken.
Onze tijdelijke verblijfplaats trachten we zo goed mogelijk in te richten. Ook op het ouder worden bereiden we ons voor. „Probeer er voor te zorgen dat u een appeltje voor de dorst hebt, want de aow komt straks onder druk te staan".Zo hield ik u de vorige keer voor. U begrijpt al waar ik heen wil en u hebt gelijk. Zullen we bovenal bedenken dat er nog een altijddurende toekomst wacht. Een toekomst van een eeuwig wel, of een eeuwig wee. „Wat baat het een mens zo hij de gehele wereld wint en lijdt schade aan zijn ziel", zo waarschuwt Jezus ook heden. Hij Die Zelfde Weg is door dit leven, wijst ons het enige pad met perspectief aan:
„Zie ik sta aan de deur en ik klop..." (Openb.3: 20 en 21).
Ouder worden met zo'n vooruitzicht is een "blij vooruitzicht dat streelt". Dan is het ook geen drama dat de tijd zo snel gaat.

---
Wist u?
Wist u dat in Nederland 850.000 mensen van boven de 50 jaar hun huwelijkspartner door de dood hebben verloren? Onder hen zijn veel meer weduwen dan weduwnaars. Dat komt doordat de vrouwen gemiddeld ouder worden dan de mannen. Bijna 700.000 vrouwen hebben hun man verloren. Daarnaast werden 150.000 mannen weduwnaar Natuurlijk zit er achter deze cijfers veel moeite en verdriet Zouden vrouwen zich veel beter kunnen redden dan mannen wanneer ze alleen verder moeten? Wanneer we, op welke manier dan ook, een handreiking kunnen doen, mogen we dat zeker niet nalaten.

Beter slapen
Een Engels universitair onderzoek wees uit dat lavendelgeur wellicht een gunstig effect op slapeloosheid bij ouderen heeft. De proefpersonen, die altijd slaaptabletten gebruikten en het nu met lavendelgeur moesten doen, sliepen zelfs beter dan anders.

Reisziekte
De reistijd breekt weer aan. Het is vervelend dat sommige mensen vatbaar blijken voor reisziekte. Wanneer je dat overkomt, heb je geen oog voor de mooie en interessante dingen onderweg. Er zijn wel voorzorgsmaatregelen te treffen: Eet een lichte maaltijd voor het vertrek - Rijd niet achteruit in trein, bus of tram - Niet lezen of puzzelen tijdens het reizen - Kies in een vliegtuig bij voorkeur een plaats in de buurt van de vleugels.

Ombudsman
Sedert kort is er nu ook een Ombudsman Zorgverzekeringen. Wanneer er klachten zijn over particuliere ziektekostenverzekeringen, ziekenfondsverzekeringen, aanvullende verzekeringen of de awbz, dan kan men zich tot deze ombudsman wenden. Deze zal eerst trachten de klager en de verzekeraar bij elkaar te brengen. Lukt dat niet, dan wordt een advies gegeven, dat, hoewel het niet bindend is, bijna altijd wordt opgevolgd. Zo is althans de ervaring met soortgelijke ombudsmannen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.