+ Meer informatie

Drie marineschepen weer in Den Helder

2 minuten leestijd

DEN HELDER (ANP) - In Den Helder zijn gisteren de drie Nederlandse marinescliepen aangekomen uit de Perzisclie Golf. De beide fregatten, Jacob van Heemslcerck en Ptiilips van Almonde, en liet bevoorradingsschip Zuiderkruis, met een bemanning van in totaal 600 mensen, zijn vijf maanden weg geweest. Zij maakten in de Golf deel uit van de multinationale vloot in het kader van het geallieerde optreden tegen Irak.

Op de kade hadden zich enkele duizenden familieleden en vrienden verzameld, die de marinemensen enthousiast inhaalden. Hoewel iedereen het er achteraf over eens was dat het met de bijdrage van de Nederlandse Marine aan de Golfoorlog allemaal nogal was meegevallen, plengde een enkeling toch nog een traan ten teken van de doorstane spanningen.

Die spanningen moesten niet worden onderschat, zo liet kolonel P. C. Kok, eskadercommandant van de Nederlandse schepen, ten overstaan van de verzamelde pers nog eens weten. „Vooral de eerste week, toen de luchtdreiging nog heel reëel was, zaten we met onze kop • tussen onze schouders naar onze radarschermpjes te kijken. Niet alleen richting Irak, maar vooral ook richting Iran, waar immers ruim honderd Iraakse toestellen een goed heenkomen hadden gezocht. Later kwam daar de mijnendreiging nog eens bij", aldus Kok.

Tevreden

Over het optreden van de Nederlandse schepen toonde Kok zich zeer tevreden. Materieel en mensen hebben zich goed gehouden, aldus de kolonel. „Wat we altijd hadden geoefend, deed zich nu in werkelijkheid voor en het bleek te kloppen. We hebben onze taken goed kunnen uitvoeren". Hoewel Kok liever had gezien dat de Nederlandse politiek in de weken vóór de Golfoorlog echt uitbrak, wat eerder duidelijkheid had verschaft over de precieze taken van de Nederlandse schepen in de Golf, constateerde hij ook dat het uiteindelijk wat dat betreft allemaal prima was gelopen.

Alleen de aanwezigheid van de pers aan boord van de schepen kostte volgens Kok veel energie. „Dat lag niet zozeer aan die persmensen", aldus Kok, „als wel aan de manier waafop er in Den Haag op die berichtgeving werd gereageerd". Dat er met de pers vooraf afspraken waren gemaakt over beperkingen in de berichtgeving, noemde Kok een goede zaak. „Dat heeft goed gewerkt. De veiligheid van de schepen en de bemanning stond voorop. Operationele gegevens waren taboe en zo hoort het volgens mij ook". Vóór de bemanning in Den-Heiëef-vaB--boorë'»gi«gr' werd zij to©gesproken-,doot istaatsseru cretaris Van Voorst tot Voorst van defensie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.