+ Meer informatie

Adventisten in SU hebben het zwaar

Vervolgingen en arrestaties

1 minuut leestijd

MOSKOU — De veroordelingen de afgelopen maanden van leidende Russische Zevendedagsadventisten tot een paar jaar kamp doen vermoeden dat de Sovjetautoriteiten de strijd willen aan binden met deze geloofsgemeenschap.

Rostislav Galetski, de 32-jarige woordvoerder van de Zevendedagsadventisten, is afgelopen maart in Rjazan tot vijf jaar kamp veroordeeld wegens „verspreiding van anti-Sovjet-laster".

Rond die tijd werden in Kalinin drie andere adventisten om dezelfde reden veroordeeld: Vladimir Fokanov (25) en Vasili Kovaltsjoek (23) tot drie jaar en Vera Katsjoek (56) tot twee jaar.

Vervolgingen
Een hele reeks vervolgingen en arrestaties heeft sinds het begin van dit jaar de Adventistengemeenschap in de Sovjet-Unie getroffen.

De leden ervan worden beschouwd als leden van een illegale kerk, omdat ze weigeren zich te laten registreren. Daarom zijn ze gedwongen ondergronds te werk te gaan.

„Wij hebben deze moeilijke weg gekozen om onze hele gewetensvrijheid te kunnen behouden en ons niet te hoeven, onderwerpen aan de atheïstische staat", aldus een van de predikanten van de gemeenschap.

De Adventisten behoren, met de Baptisten, tot de meest actieve groepen van de religieuze oppositie in de Sovjetunie.

De Adventisten zijn er in geslaagd - en dat is uniek voor de oppositie in het land - een netwerk van geheime drukkerijen op te zetten, dat hen in staat stelt op grote schaal religieuze boeken en informatieblaadjes te verspreiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.