+ Meer informatie

In polders veel akkerland nodig voor stedebouw

1 minuut leestijd

FLEVOLAND - in Flevoland zal komende jaren bijna 7000 hectare

ie landbouwgrond nodig zijn om stadsuitbreiding van Almere, Dronten, Emmeloord en, in beperktere mate, Lelystad te kunnen realiseren. Nergens In Nederland zal tot het jaar 2000 om die reden zo veel grond nodig zijn als juist in Flevoland.

Dat verwacht het Landbouw Economisch Instituut (LEI). Een woordvoerder van het LEI bevestigde gisteren de cijfers en zei dat het landbouwgebied van Flevoland „het meest bedreigde landbouwgebied van heel Nederland gaat worden". Het grootste deel van de voor stadsuitbreiding benodigde grond zal via onteigeningsprocedures en ten koste van veel geld verworven moeten worden.

Behalve in Flevoland zal ook in de Wieringermeer en in het westelijk weidegebied een grote vraag naar landbouwgrond voor andere doeleinden gaan ontstaan, zo zegt het LEI. Berekend is dat Flevoland 6847 hectare grond nodig heeft om zijn steden te kunnen laten groeien. In de Wieringermeer zou om en nabij de 4844 hectare landbouwgrond nodig zijn, terwijl in het westelijk weidegebied 5708 hectare nodig is voor uitbreiding van steden, aanleg van wegen en andere infrastructuur-voorzieningen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.