+ Meer informatie

Strijd in Beiroet en Zahle geluwd

Zuid-Libanon blijft zeer onrustig

2 minuten leestijd

BEIROET — In de Libanese steden Beiroet en Zahle is donderdag, na drie dagen van felle gevechten, opnieuw een staakt-hetvuren van kracht geworden. Het bestand, dat op zondag 19 april door de Libanese president Elias Sarkis werd afgekondigd, is tenslotte donderdagmorgen in Beiroet en 's middags in Zahle geëerbiedigd. Er werden onderhandelingen gevoerd over nog twee bestandsovereenkomsten.

Een christelijke leider, Karim Pakradouni, waarschuwde evenwel dat alle overeenkomsten uiteindelijk zonder waarde zullen blijken, tenzij Syrië deelneemt aan de onderhandelingen. Sinds 1 april zijn bij de gevechten tussen Syriërs, christelijke milities, Libanese soldaten en Palestijnen tenminste 375 doden gevallen en 1.300 mensen gewond geraakt.

Afzonderlijke conflicten

Ondertussen tartten Israëlische straaljagers het Palestijnse luchtafweergeschut en maakten verkenningsvluchten boven Beiroet en Zuid-Libanon. Israëlische kikvorsmannen bliezen in de haven van T^rus een Palestijnse kanonneerboot op.

Libanese regeringsfunctionarissen verklaarden dat pogingen werden ondernomen om een einde te maken aan een afzonderlijk conflict in West-Beiroet, tussen pro-Iraakse en pro-Iraanse mohammedaanse milities, en een ander in Zuid-Libanon, waar Palestijnse guerillastrijders verwikkeld waren in gevechten met Israël en de door Israël gesteunde christelijke^tnilitie.

Syrische manschappen werkten met leden van de Palestijnse militaire politie samen in de creatie van bufferzones tussen pro-Iraakse en pro-Iraanse milities.

Politieke oplossing

Generaal-majoor William Callaghan, de opperbevelhebber van de VNvredesmacht in Zuid-Libanon, was bezig niet het arrangeren van een staakthet-vuren in het grensgebied. De voornaamste ideoloog van de christen-falangistische partij, Karim Pakradouni, voorspelde dat de Syrische president Hafez Assad uiteindelijk zou kiezen voor een politieke oplossing van de Libanese crisis.

De Syriërs beschouwen falangisten als handlangers van Israël, terwijl de christenen op hun beurt verklaren dat de Syrische vredesmacht in wezen een bezettingsleger is, dat aan de zijde van de mohammedanen en Palestijnen staat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.