+ Meer informatie

Regering van Madagascar dient ontslag in

2 minuten leestijd

ANTANANARIVO (AfP/RTR) - De premier van Madagascar, luitenant-kolonel Victor Ramahatra,

heeft van dier Ratsiraka aangeboden, zo de de staatstelevisie. Eerder dat Dimeldhad Ratsiraka voor de radio het ontslag van de regering voor vandaag aangekondigd. Ook beloofde hij dat voor het eind van het jaar een referendum zal worden gehouden over een nieuwe grondwet.

„Ook al heb ik gelijk, ik zal toegeven", aldus een emotionele Ratsiraka voor de radio. Hij zei niet wie in de regering plaats zal nemen. Het was de eerste keer dat Ratsiraka zich rechtstreeks tot de bevolking wendde sinds de protestcampagne tegen zijn zestienjarig bewind zeven weken geleden begon.

Tevens nodigde Ratsiraka de leiders van de oppositie uit mee te praten over nieuwe verkiezingswetten. De oppositie eist vrije verkiezingen volgens een meerpartijenstelsel, omdat bij de verkiezingen van 1989 op grote schaal bedrog zou zijn gepleegd.

Eerder op de dag waarschuwde premier Ramahatra dat troepen op betogers zouden schieten die trachten regeringsgebouwen te bezetten. Tot dusverre hebben de militairen geweigerd te schieten op de bezetters van gebouwen die al geruime tijd leeg staan wegens een ambtenarenstaking. Ratsiraka kondigde dinsdag de noodtoestand af voor de hoofdstad, maar de protesten gingen gewoon door.

Zaterdag werd de 'premier' van het schaduwkabinet dat de oppositie heeft gevormd, met geweld uit zijn woning weggevoerd, aldus een ooggetuige. Een dertigtal mannen drong het huis van Albert Zafy binnen en nam de oppositieleider en twee van zijn lijfwachten mee in twee politieauto's.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.