+ Meer informatie

Bols draait dit jaar veel beter dan in '80

Zorg om binnenlands bedrijf

2 minuten leestijd

•nSUW-VENNEP — De gang van zaken tot nu toe in 1981 geeft Raad van Bestuur van Koninklijke Distilleerderijen Erven cas Bols reden tot enig optimisme. In de eerste vier maanden is ; aanmerkelijk beter gegaan dan in dezelfde periode van 1980. arbij is de bijdrage van de Nederlandse bedrijven bescheiden >leven. Wanneer de markt niet door onvoorziene factoren rdt verstoord is het aannemelijk dat de resultaten van 1980 ilen worden overtroffen. Dit heeft de voorzitter van de Raad 1 Bestuur, de heer J. A. Bouwens, maandag gezegd bij de preitatie van het jaarverslag.

leer nog dan na vorige accijnsverhogcn heeft de gehele Nederlandse getilleerdindustrie geleden onder de forse accijnsverhoging van 27 procent per 1 januari 1980. De totale afzet van de industrie bleef 30 procent achter bij die van 1979. De bijdrage aan het bedrijfsresultaat van Bols Nederland BV en haar Nederlandse dochters in 1980 (circa 3 procent) bleef ver achter bij die van 1979 (circa 24 procent).

Het bestuur signaleert in het verslag het grote verschil in accijnsdruk tussen gedistilleerd en bier. De accijnsdruk op gedistilleerd, berekend per liter alcohol van 100 procent is thans bijna zes maal (Van een medewerker) zo hoog als die op bier. Opmericelijk wordt het geacht dat indien alcoholmisbruik ter sprake komt in het algemeen aan gedistilleerde dranken wordt gedacht terwijl deze dranken maar circa een derde deel van de totale alcoholconsumptie in Nederland voor hun rekening nemen.

Wijnhandel Gall en Gall heeft 1980 afgesloten met een verlies van oneeveer een miljoen gulden. Van de 100 Gall en Gall zaken draaien er op het ogenblik 30 met verlies de rest werkt met zeer kleine marges. De omzet van het gedistilleerd in Nederland beweegt zich al geruime tijd beneden die in 1978.

In België kon Interbrands ondanks de accijnsverhoging per 1 juli 1980 de afzet belangrijk verbeteren. De bijdrage aan het concemresultaat was dan ook hoger. In Duitsland droegen vooral de likeuren de Cynar aan de groei bij. Voor Cynar is daar een markt gevonden die voor de komende jaren goede mogelijkheden biedt.

Bols zou er geen voorstander van zijn om gebruikte gedistilleerd flessen opnieuw te vullen. „Ons apparaat is daarop niet ingesteld. Bovendien zou het schoonmaken zo duur zijn dat de prijs per fles gauw een è twee dubbeltjes zou stijgen wat op de consument zou worden afgewenteld", aldus het bestuur.

Rente deposito's

Op de geldmarkt werden gisteren de volgende rentetarieven gehanteerd: daggeld 1 maand 2 maanden 3 maanden 6 maanden 12 maanden 101/8 11 111/4 113/8 111/2 113/4 10 1/4 11 1/4 111/2 115/8 113/4 12

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.