+ Meer informatie

Amsterdamse wethouder Baak legt functie neer

1 minuut leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse cultuurwethouder M. Baak van D66 legt haar functie neer. Ze stapt ook op als raadslid. Baak heeft dat gisteravond laat leden van meegedeeld aan de overige het Amsterdamse college en de collegepartijen.

Voorzitter B. Robbers van de D66fractie in de Amsterdamse gemeenteraad heeft dit in de afgelopen nacht meegedeeld.

Baaks mededeling dat ze aftreedt kwam gisteravond na een besloten vergadering van de fractie van D66. Die ging over het raadsdebat over de affaire rond het schilderij "Who's afraid of Red, Yellow and Blue III" van Bamett Newman. Tijdens dat debat vorige week werd met een ruime meerderheid een zogenoemde „motie van treurnis" tegen Baak aangenomen. Volgens Robbers heeft Baak het besluit „om zeer zwaarwegende persoonlijke redenen, geheel voor zichzelf genomen". Volgens hem is Baak vooral teleurgesteld in de houding van de overige collegepartijen PvdA, Groen Links en de VVD. De D66-fractie zegt haar vertrek zeer te betreuren.

Volgens de raad heeft de wethouder tussen mei en december 1991 de gemeenteraad informatie onthouden over de gang van zaken rond de omstreden restauratie van het schilderij van Newmann. Op die restauratie door de Amerikaan Daniel Goldreyer is veel kritiek. Goldreyer zou Newmanns schilderij gewoon overgeschilderd hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.