+ Meer informatie

55

1 minuut leestijd

APELDOORN - „De USSR moet haar eigen politiek bedrijven. Er wonen in dit land meer dan 60 miljoen moslims. Wij kunnen derhalve niet hetzelfde beleid als de Verenigde Staten voeren. We moeten de rol van vredestichter op ons nemen en een oorlog in een islamitische regio verhinderen".

De laatste wens van Oesman Ahmadjanov -publicist te Tasjkent, de hoofdstad van de Sowjetrepubliek Oezbekistan- is in elk geval niet in vervulling gegaan: de tweede Golfoorlog is inmiddels al weer een maand oud. Over zijn eerste verlangen —Moskou neemt duidelijk afstand van Washingtons militaire indammingsstrategie van het gevaar Saddam Hoessein- wordt dezer dagen druk gespeculeerd. Zeker nu de 'loopjongen' van de Iraakse president, minister van buitenlandse zaken Tareq Aziz, vannacht voor besprekingen in de Sowjet-Unie is gearriveerd.

Naar het zich laat aanzien zal het Kremlin overigens niet afwijken van de VN-eis van onmiddellijke, onvoorwaardelijke terugtrekking van Irak uit Koeweit. Een andere, zeker niet onbelangrijke kwestie is evenwel -en daarmee zijn we terug bij de visie van de Oezbeek Oesman Ahmadjanov- hoe de tientallen miljoenen islamieten binnen het

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.