+ Meer informatie

Tropische kamerplanten eisen veel zonlicht

3 minuten leestijd

Er zijn heel wat factoren die een rol spelen in het planteleven. Behalve licht, voeding en water, waarvan de laatste een absoluut onontbeerlijke factor is, is de temperatuur en daarmee gepaard het zonlicht (of kunstlicht) evenzo zeer belangrijk. Daarom nu iets over de temperatuur en de plaats waar de planten als regel het beste bij zullen gedijen.

Het is vanzelfsprekend dat iedere plant haar eigen eisen stelt aan milieu en  omgeving; de afkomst van de plant is daar natuurlijk niet vreemd aan. Planten uit een oorspronkelijk warme omgeving, uit de tropen of uit subtropische gebieden zullen ook in de wintermaanden wat meer warmte moeten hebben. Natuurlijk zijn op deze regel ook wel weer enkele uitzonderingen, maar er is ,,geen regel zonder uitzondering".

Wel is het zo dat planten die een warme omgeving nodig hebben en liefst min of meer beschaduwd groeien ook dan heel graag van tijd tot tijd een sproeibeurt hebben; een vochtige atmosfeer is dus een noodzaak.

Vocht

Zo'n vochtige omgeving kan men zonder veel moeite zelf maken. Door regelmatig de plantespuit te hanteren is al de meest eenvoudige methode. Ook de planten op een schoteltje plaatsen, dat omgekeerd in de overpot is gelegd wordt al veel bereikt als de plant dus niet in het water staat, maar er net boven.

Duurdere methode is het gebruik van vochtverdampers; deze apparaten werken zeer effectief, ze verhogen de gehele luchtvochtigheid in de ruimte. Dat is niet alleen voor de planten goed, maar ook voor de mensen, vooral als er een hele winter met c.v. verwarmd wordt.

Dan is er ook de zgn. aqua-decor; een zeer vernuftig uitgedacht bevochtigingssysteem. Geplaatst in een grote of wat kleinere plantenbak wordt hier water rondgepompt over enkele stukken lavasteen. Deze nemen het water slechts voor een deel op, door de circulatie verdampt een ander deel waardoor dus een sterk verhoogde luchtvochtigheid ontstaat. Het is zeker niet denkbeeldig dat verschillende personen met ademhalingsmoeilijkheden hier ook de gunstige werking van zullen bemerken. Uiteindelijk is het de bedoeling van deze aqua-decor dat de planten er van profiteren. Ze zullen er zichtbaar beter van worden als in dergelijke bakken de planten zullen staan.

Het besproeien van planten over het blad wordt door lang niet alle planten evengoed verdragen. Als regel kan men aannemen dat planten met behaarde bladeren beter niet bespoten kunnen worden. Zoals o.a. de saintpaulia of kaapsviooltje, de gloxinia met haar grote en vrij sterk behaarde bladeren, de platycerium of hertshoornvaren en ook de saxifraga of moederplant met de lange uitlopers waaraan de jonge planten komen.

Zonarm

Veel van deze en andere planten geven ook de voorkeur aan een zonarm bestaan; in het voorjaar of in de zomermaanden kunnen deze planten nog wel een plaatsje vinden achter de vitrage maar beter is om ze op de noordkant te houden (indien mogelijk) dan hebben ze alleen wat avondzon, en dat is dan al ruim voldoende. Als men goed oplet is het gauw genoeg te zien aan een plant of ze goed staat of niet.

Tegen de zon beschermd en in een matig warme omgeving kan men een aantal van de volgende planten met succes goed in huis houden: de anthurium of flamingoplant, algemeen bekend; de asparagus of sierasperge, een decoratieve plant met lange takken en fijn blad waarvan er verschillende variëteiten in de handel zijn. Zeer veel varens, zoals de asplenium of nestvaren, deze kan zeer groot worden bij een goede behandeling. Ook de gesneria of pijpjelak geeft de voorkeur aan zo'n zelfde behandeling; hetzelfde geldt ook voor vrijwel alle bromelia's, de bekende kokervormige planten waaruit in het hart de bloem groeit. Straks in het vroege voorjaar de achimenes met haar mooi paarse of rose bloemen, ook deze uit de felle zon houden en niet sproeien op de bladeren of bloemen. Trouwens op de bloemen moet men dat als regel niet doen om smetten te voorkomen; op bloemknoppen is dat nog wel mogelijk zoals bij de azalea.

Het zijn zomaar enkele voorbeelden, natuurlijk zijn er veel en veel meer; let zelf even op wat voor plant men heeft.

Florist


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.