+ Meer informatie

Strijd om opvolging bisschop Makarios

Dreigende taal van Denktasch

2 minuten leestijd

NICpSIA — De Turks-Cyprlotische leider Rauf Denktasch heeft zaterdag gedreigd met een „definitieve verbreking" van de betrekkingen tussen de Griekse en Turkse gemeenschappen van het eiMnd wanneer de opvolger van wijlen aartsbisschop Makarios wordt benoemd tot president over heel Cyprus.

Van Grieks-Cypriotische zijde werd onmiddellijk gereageerd op Denktasch' dreigement door te benadrukken dat de opvolger van de aartsbisschop inderdaad president wordt van het hele eiland.

De tegenstrijdige verklaringen lijken een voorbode te zijn van een verdergaande verslechtering van de betrekkingen tussen de gemeenschappen op Cyprus.

Het dagblad Cjrprus Mail schreef zaterdag dat Denktasch had verklaard dat de benoeming van een door de Griekse gemeenschap gekozen opvolger van Makarios, tot president over het hele eiland „zal leiden tot een definitieve breuk tussen de twee gemeenschappen".

Denktasch zei voorts te menen dat de onderhandelingen tussen de twee partijen over een regeling van de onderlinge geschillen, zullen worden afgebroken, mochten de Grieks-Cyprioten tot de gewraakte stap overgaan.

Een Turks-Cypriotische zegsman bevestigde zaterdag dat Cyprus Mail het standpunt van Denktasch op juiste wijze had weergegeven.

Niet erkend

Een Grieks-Cypriotische functionaris zei in antwoord op het bericht dat de opvolger „president wordt over heel Cyprus. Onze positie (inzake deze kwestie) is niet veranderd".

Politieke waarnemers in Nicosia zeiden dat van Turkse zijde herhaaldelijk is gesteld dat Makarios slechts de leider was van de Grieks-Cypriotische gemeenschap op het eiland.

In dagbladen in Nicosia werd zaterdag de Turkse minister van buitenlandse zaken aangehaald, die zou hebben verklaard dat Turkije evenmin een opvolger van de aartsbisschop zal erkennen als leider van de staat Cyprus.

Tot over deze zaak een definitieve overeenkomst is bereikt, kunnen er beter twee autonome gebieden worden gevormd die elk een voorlopige regering hebben, met gelijke macht, aldus de minister.

Verplichting

Het voorstel van de Turkse minister werd door een hooggeplaatste GrieksCypriotische functionaris afgedaan als „onaanvaardbaar en bijzonder onredelijk. Alles wat er tot nu toe is gedaan, is gebeurd op basis van de grondwet". Mocht Denktasch zijn dreigement uitvoeren, dan kan hij formeel een onafhankelijke staat stichten, paspoorten uitgeven en het beheer behouden over het gebied dat Turkse militairen in 1974 veroverden op de Grieks-Cyprioten.

Volgens politieke waarnemers is het echter onwaarschijnlijk dat Denktasch tot een dergelijke stap zal overgaan zonder een degelijke voorbereiding en zonder uitvoerig vooroverleg met de Turkse regering.

Toch meenden anderen dat Denktasch' uitlatingen tegenover de Cyprus Mail, een verplichting inhouden waar de Turks-Cypriotische leider moeilijk meer onderuit zal kunnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.