+ Meer informatie

Generaal Avril neemt macht over in Haïti

Namphy naar buitenland gevlucht

3 minuten leestijd

PORT-AU-PRINCE - De sterke man van Haïti, generaal Henri Namphy, is zaterdag na urenlange vuurgevechten afgezet tijdens een ogenschijnlijk geweldloze staatsgreep door een groep onderofficieren van de presidentiële garde. Generaal Prosper Avril maakte gisterochtend vroeg in een televisie-uitzending bekend dat de „soldaten" hem tot nieuwe president van Haïti hadden gekozen.

Namphy, die zelf slechts drie maanden geleden met een staatsgreep aan de macht was gekomen in het Caraïbische land, is gevlucht naar de naburige Dominicaanse Republiek. Daar kwam hij gisterochtend met vrouw en dochter aan. Aanhangers van Namphy, onder wie de burgemeester van Port-au-Prince, Frank Romain, hebben hun toevlucht gezocht in de Dominicaanse ambassade in de Haïtiaanse hoofdstad.

 Bij rellen in Port-au-Prince kwamen gisteren vier mensen om het leven. Een van hen werd door de meute verbrand. Een persoon werd vermoedelijk neergeschoten door soldaten. De drie anderen zijn door de woedende menigte afgemaakt. De vier, vermoedelijke medestanders van burgemeester Romain, zouden betrokken zijn geweest bij het bloedbad in de kerk van Saint Jean Bosco, vorige week zondag. Bij de slachtpartij, waarachter vermoedelijk de Tonton macoutes hebben gezeten, de gevreesde militie van de verdreven dictator Jean-Claude Duvalier, kwamen twaalf mensen om het leven en raakten zeker zeventig mensen gewond.

Nieuwe regering


Avril, een voormalige naaste mewerker van Namphy, verscheen in de vroege ochtenduren in uniform op de televisie, slechts omringd door gewone soldaten en onderofficieren, onder wie Joseph Heubreux, een sergeant van de presidentiële garde. Gisterochtend werd de nieuwe regering benoemd. Volgens de geruchtenstroom die zaterdag op gang kwam, maken ook de minister van buitenlandse zaken, generaal Herard Abraham, en de minister van informatie, kolonel Acedius Saint-Louis, deel uit van het nieuwe bewind. Zij zouden samen met Avril een soort triumviraat vormen.

Het ziet ernaar uit dat het Dessalines-bataljon, een elite-eenheid van het Haïtaanse leger die onder bevel staat van kolonel Jean-Claude Paul, de coup heeft gesteund. De rol van Paul, die in de Verenigde Staten is aangeklaagd wegens drugshandel, is echter nog onduidelijk. Hij is niet op het hoofdkwartier van het leger gesignaleerd en is ook niet gezien in de nabijheid van Avril na de staatsgreep.

"Allemansvriend"

De nieuwe sterke man van Haïti, die bekend staat als een "politieke allemansvriend", heeft de afgelopen jaren een sleutelrol gespeeld in het land. Hij was een trouwe dienaar van het bewind van zowel Frangois Duvalier als, na diens overlijden, zijn zoon Jean-Claude. In 1976 nam hij echter actief deel aan de onderhandelingen over het geweldloze vertrek van Duvalier. Later was hij weer nauw betrokken bij de coup waardoor Namphy in juni aan de macht kwam. Hij maakte zelf deel uit van de junta onder leiding van Namphy.

Avril riep de bevolking gisteren op de veranderingen rustig te aanvaarden, „om het land te redden van anarchie en chaos". Zij woorden waren bijna identiek aan de woorden die Namphy enkele maanden eerder uitsprak na de coup, die een einde maakte aan het kortstondige burgerbewind van president Leslie Manigat. Deze moest toen, evenals Namphy nu, naar Santo Domingo vluchten.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken deelde zondag mee dat de staatsgreep op Haïti het werk is van officieren die „ontevreden zijn over de schendingen van de mensenrechten en over de situatie van de openbare orde" in Haïti. De woordvoeder doelde daarmee op het bloedbad in de kerk Saint Jean Bosco en op de brand in de twee andere kerken. Hij zei dat het nog te vroeg is om te zeggen wat de houding van Washington is tegenover de nieuwe regering.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.