+ Meer informatie

LIEFDE VOOR HET WOORD

3 minuten leestijd

Een kleine groep christelijk-gereformeerden heeft het initiatief genomen om herinneringen aan wijlen prof. L.H. van der Meiden te boek te stellen. Redactie: br. G. Koffeman (Urk) en ds. A. van de Weerd. Prof. dr. A. Baars begint met een inhoudelijke dieptepeiling van zijn werk als professor - waarbij zijn predikantschap voorop bleef staan. Verbonden aan een kerkelijke opleiding voor predikanten was én blijft dat van grote betekenis. In zijn theologisch en kerkelijk werk werd duidelijk dat prof. Van der Meiden de geestelijke boodschap van de woorden uit de Schrift wilde peilen. In zijn prediking was sprake van een ‘voortdurende golfbeweging die in elk punt terugkomt: van uitleg naar toepassing en dan weer: van uitleg naar toepassing’ (blz. 17). En zo onderwees hij ook de generatie aankomende predikanten die hij van 1938-1953 in Apeldoorn onder zijn hoede had. Verschillenden van hen halen daarover herinneringen op in het boek, en dat geeft er een heel persoonlijke tint aan.

Altijd wanneer men boeken als deze leest, of op een andere manier zich verdiept in het werk van de Apeldoornse hoogleraren van vroeger en nu, wordt men getroffen door de overweldigende hoeveelheid werk die zij door de kerken opgedragen kregen. Aan prof. Van der Meiden waren Oude en Nieuwe Testament en ambtelijke vakken toevertrouwd. Vandaag zijn daar drie hoogleraren voor en die hebben er de handen meer dan vol aan. Goed, het was een andere tijd, maar toch een menselijkerwijs gesproken onmogelijke taak. De kerken zaten er ook wel mee, zo blijkt wanneer men oude Acta op het punt van Apeldoornse benoemingen naleest. Prof. Van der Meiden werd ertoe geroepen in 1937. Al eerder was hij benoemd voor een professoraat, in 1932, maar toen kon hij die benoeming niet aannemen. Niet in 1934 dus, zoals abusievelijk o.a. op blz. 33 gesteld wordt (het kan zijn dat dit is overgenomen uit het Jaarboek van de CGK 1963, waar het ook verkeerd staat - zo blijven kleine foutjes in stand!). De correctie had ook elders nauwkeuriger gekund: ds. J.C. Wisse zal ds. J. Wisse Czn moeten zijn, en ds. D.H. Hilbers heette in werkelijkheid A.H. Hilbers, en in het ‘geloofslied’ op blz. 56 ontbreekt de vijfde regel (dat staat wel goed in het Jaarboek 1963). Maar dat daargelaten: de samenstellers laten zien hoe deze professor altijd een beminnelijk mens bleef, niet snel tevreden over eigen arbeid, hard werkend in dienst van de kerken en van de God die hem riep, en. met een speciaal hart voor jongeren.

Dat laatste komt uit in het hoofddeel van het boek: 52 meditaties van zijn hand die zijn gepubliceerd in het jeugdblad Luctor et Emergo. Hij was er 24 jaar (hoofd)redacteur van en daarbij Bondsvoorzitter. Deze meditaties, zoveel mogelijk gerangschikt en uitgezocht met het oog op het kerkelijk jaar (dus zo ook in een jaar door te lezen en geestelijk te verwerken!) tonen het hart van prof. Van der Meiden voor de jeugd. De inhoud van de meditaties spreekt ervan. Natuurlijk, ze ademen de tijd van toen, en zouden vandaag niet meer op deze manier voor deze doelgroep hun weg vinden. Maar de geestelijke inhoud is nog net zo van belang als toen!

n.a.v. Prof. dr. A. Baars e,a, Liefde voor het Woord. Leven en werk van prof. L.H. van der Meiden. Uitg. Om Sions Wil Gouda 2011, 189 blz., € 16,50.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.