+ Meer informatie

"Oorlog in Irak kan 4 miljoen levens eisen"

2 minuten leestijd

LONDEN (ANP) - Een oorlog tegen Irak zou aan bijna 4 miljoen mensen het leven kunnen kosten als daarbij kernwapens worden ingezet. Dat staat in een rapport dat de internationale artsenorganisatie IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) gisteren heeft gepubliceerd.

Het rapport is een analyse van de mogelijke gevolgen voor de internationale volksgezondheid van een nieuwe oorlog tegen Irak. In geval van een conventionele oorlog lopen de schattingen van het mogelijke dodental tijdens het conflict en de eerste drie maanden daarna uiteen van 48.000 tot ruim 260.000. Een burgeroorlog binnen Irak zou daar nog eens 20.000 doden aan kunnen toevoegen. Daarna zouden mogelijk nog eens 200.000 mensen kunnen overlijden aan de gevolgen van de oorlog. Als nucleaire wapens worden gebruikt, zou het dodental kunnen oplopen tot 3.900.000. In alle gevallen zouden de meeste slachtoffers burgers zijn.

Tot de nasleep van een conventionele oorlog zouden hongersnood en epidemieën kunnen behoren, evenals miljoenen vluchtelingen en ontheemden en een economische ineenstorting van Irak. Ook destabilisatie en veranderingen van regimes in buurlanden behoren, net als een toename van terroristische aanslagen, tot de mogelijkheden.

De afnemende handel en sterk stijgende olieprijzen zouden een wereldwijde economische crisis kunnen ontketenen. De financiële last zou volgens het rapport aan alle kanten enorm zijn, met kosten voor defensie, hulp en herstel die kunnen oplopen tot meer dan 200 miljard euro.

Het rapport is mede gebaseerd op informatie van vooraanstaande Amerikaanse en Britse militaire analisten. Ook is de huidige volksgezondheidssituatie in Irak in ogenschouw genomen. De Irakezen zijn geestelijk en lichamelijk nu veel zwakker dan in 1990.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.