+ Meer informatie

Zoutwaterforel komt steeds meer in trek

Veel overeenkomst met zalm

2 minuten leestijd

VLISSINGEN — Er zijn nieuwe perspectieven voor visetend Nederland in de vorm van zoutwaterforellen, die in kleur en smaalt niet afwijken van de normale rode zalm, maar aanzienlijk goedkoper zijn dan de geïmporteerde rode zalm.

Deze nieuwe vorm van viskweken begint in Nederland steeds grotere vormen aan te nemen. Deze week heeft een aantal viskwekef s onder auspiciën van de stichting Nederlandse visserij, de vereniging van aquacultures opgericht. Secretaris van deze nieuwe stichting, de voormalige kottervisser J. Walhout uit Breskens, experimenteert nu al ruim een jaar met het kweken van zalmachtige forellen ojj de Westerschelde. De resultaten zijn bijzonder goed te noemen. Volgens Walhout is de belangstelling voor deze manier van viskweken bij Nederlandse vissers bijzonder groot.

Cursus
ganiseerde viskweekcursus door een visvoerbedrijf op de Veluwe, leverde 150 aanmeldingen op. Door gebrek aan ruimte moesten vijftig aspirantdeelnemers worden afgewezen. Deze week wordt een viskweekbedrijf bij Stellendam en één op de Oosterschelde geopend.

De kweekvissen worden ondergebracht in speciaal daarvoor omgebou\yde oude binnenvaartschepen of speciaal geconstrueerde ijzeren kooien, die in het water worden verankerd.

.^ili^fc^; Rendabeler

Volgens Walhout moet deze manier van viskweken op de lange duur rendabeler en minder kostbaar zijn dan het vissen met kotters op zee. Er bestaat grote vraag haar de zalmachtige forel. Om nu de verwachte uitbreiding van deze viskweek te kunnen opvangen en begeleiden, is de nieuwe vereniging opgericht. „Wij kunnen zo een betere spreekbuis vormen naar de overheid, terwijl zaken die coöperatief worden aangepakt, op veel grotere schaal dan nu opgezet kunnen worden", aldus Walhout. Een enkele maanden geleden geor

Adrie van Amerongen Jzn.
StoffaerderIJ m complato woninginrichting Onze specialiteit: Voor aiie geneeshracMIga KRUIDEN (kuurverpakking)

12.50
of

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.