+ Meer informatie

Stevige drinkers in Barendrecht

Gezondheidsonderzoek in schilgemeenten van Rotterdam

3 minuten leestijd

ROTTERDAM - Een deel van de jeugd in Barendrecht bestaat uit stevige drinkers, op de voet gevolgd door jongeren in Capelle en Krimpen aan den IJssel. De jeugd uit deze gemeenten kan beschouwd worden als een risicogroep. Jongeren in Barendrecht, Heerjansdam en Ridderkerk roken veel marihuana en in Capelle aan den IJssel ligt het aantal aangiften van vernielingen hoger dan het landelijk gemiddelde.

Dat blijkt uit een door de Rotterdamse GGD uitgevoerde gezondheidsenquête in de zes schilgemeenten rond de Maasstad.

Ongeveer 87 procent van de bevolking van de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Heerjansdam, Krimpen aan den IJssel en Ridderkerk voelt zich goed gezond, zo blijkt uit de driejaarlijks gehouden enquête. Het aantal bewoners met een goede gezondheid is in Albrandswaard het hoogst en in Capelle aan den IJssel het laagst.

In het onderzoek is gekeken naar de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de inwoners, het huisarts- en tandartsbezoek, roken, alcohol- en cannabisgebruik, lichaamsbeweging en gokgedrag. De gegevens van inwoners van de gemeente Rotterdam zijn in het onderzoek niet meegenomen, maar die scoren op alle onderzoeksvragen ongunstiger, zei de Rotterdamse wethouder mevrouw mr. S. E. Korthuis.

De gemeente Barendrecht is geschrokken van de uitkomsten van de gezondheidsenquête. Ze heeft maatregelen aangekondigd. "We gaan ons richten op preventie door middel van het geven van voorlichting. Ook gaan we ook kijken of we de jeugd meer activiteiten kunnen bieden", aldus beleidsambtenaar H. E. Postema. Hetzelfde geldt voor de gemeente Heerjansdam. "De jeugd wil proeven aan het grote onbekende, met alle risico's van dien. We gaan de nodige voorzorgsmaatregelen nemen en denken daarbij aan het geven van voorlichting op de scholen", zei de Heerjansdamse wethouder B. Hubers.

Burgemeester J. Waayer van Ridderkerk maakt zich eveneens zorgen over het toenemend gebruik van marihuana in zijn gemeente. "De grote vraag is hoe je mensen uit hun verslaving tilt", zei hij. Hij constateerde wel dat het terugdringen van het aantal fruitautomaten tot minder gebruik en derhalve tot minder gokverslaving leidt.

De over de hele linie geconstateerde terugloop in het bezoek aan de tandarts zou volgens de Ridderkerkse burgemeester ook wel eens kunnen liggen aan het beschikbaar zijn van steeds minder tandartsen.

Volgens GGD-onderzoeker Ad van Dijk blijft een enquête een subjectieve informatiebron. "Daarom hebben we de enquêtegegevens gecombineerd met gegevens uit andere bronnen, zoals epidemiologisch buurtonderzoek van de GGD en gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat levert een goed profiel op van de gezondheidssituatie in de hele regio en in de zes gemeenten afzonderlijk", aldus Van Dijk. Van de 2400 enquêtes die in de Rotterdamse schilgemeenten zijn uitgezet, kwamen er 1680 terug, een respons van 70 procent.

Vrouwen

Opvallende uitkomst van het onderzoek is de toename van de psychische problematiek in Barendrecht en Krimpen aan den IJssel. In Barendrecht is het aantal verkeersongevallen het hoogst, vergeleken met de andere schilgemeenten. Opvallend is ook het drinkpatroon van ouderen. Zij drinken vrij regelmatig, terwijl jongeren vooral in de weekwisseling drinken. Zowel bij mannen als bij vrouwen neemt het excessief drankgebruik met het stijgen van de leeftijd iets toe.

De Rotterdamse GGD-onderzoeker Ad van Dijk noemt dit soort gezondheidsenquêtes een tussenstap op weg naar de realisering van een gezondheidskaart voor Rotterdam en omstreken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.