+ Meer informatie

Boekbespreking

3 minuten leestijd

Dr. L. Batelaan: De kerk van Korinthe en wij Uitgave van T. Wever - Franeker.

Dit werk heeft als ondertitel: De actualiteit van Paulus’ eerste brief aan de Korinthiërs (1 Kor. 8—11 : 1).

Het is een bewerking van het proefschrift van de schrijver, dat in 1942 verscheen onder de titel: De sterken en de zwakken in de kerk van Korinthe. De gewijzigde titel geeft beter weer — aldus in het Woord vooraf — wat Paulus destijds in 1 Kor. 8—11 : 1 schreef. In de inleiding zegt de schrijver, dat de kwestie, die Paulus in genoemde hoofdstukken bespreekt, zo verweven is met het levenspatroon van de tijd, dat het voor de Korinthiërs een zeer belangrijke aangelegenheid was. In hoofdstuk I gaat het over A. de stad Korinthe, B. de kerk van Korinthe. Hoofdstuk II heeft als titel: Wat zijn offerspijzen? In hoofdstuk III komt de eigenlijke kwestie aan de orde. In het volgende hoofdstuk vinden we het standpunt van de zwakken en de sterken, in hoofdstuk V dat van Paulus. Daar krijgen we de verklaring van 1 Kor. 8:1 - 10 : 22. Hoofdstuk IV verklaart het standpunt van Paulus inzake het kopen en eten in de markthal en het deelnemen aan een heidense gastmaaltijd. Hier vinden we de exegese van 10 : 23—11 : 1.

Het boek telt 142 blz., is verschenen als paperback en kost f 9,90.

PALMI CROKENSTEIN

MOCHT OPNIEUW BEGINNEN

door Jac. Overeem

Uitgave van G. Kool, Leerdam.

Hier gaat het over een meisje, dat op de Ulo bleef zitten. Ze kon met de andere kinderen niet meekomen. De ouders handelden verstandig en bewerkten, dat Palmi bij haar grootouders mocht komen. Die woonden in een bungalow op de Veluwe, temidden van akkers, bos en hei. Daar kwam Palmi op de huishoudschool in een naburig dorp. Het meisje was al spoedig thuis in haar nieuwe omgeving. Ze maakte kennis met verschillende jonge en oudere mensen. Ze kwam onder de invloed van mensen, die spraken over het leven der genade. Dat maakte diepe indruk op Palmi en dat ging haar leven steeds meer beïnvloeden.

We zouden graag nog iets meer van Palmi gehoord hebben, maar hier eindigt het verhaal. De schrijver blijkt het Veluwse landschap en de bewoners goed te kennen en liefde te hebben voor de natuur en het dierenleven. Hij laat ons helemaal meeleven met Palmi en verschillende andere personen, die in zijn verhaal naar voren komen.

Het is een degelijk boek, vooral geschikt voor jonge meisjes van 13 - 17 jaar. Anderen zullen het ook graag willen lezen. Er zijn bij de correctie fouten over het hoofd gezien. Is de achternaam van het meisje Crokenstein of Crokestein? Voor een leesboek is de druk wel wat compact.

Het boek telt 112 blz. en kost gebonden f 6,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.