+ Meer informatie

Economische steun voor Portugal

Europese socialisten:

2 minuten leestijd

OPORTO — De socialistische leiders van acht Europese landen, bijeen in de Portugese havenstad Oporto hebben beloofd aan te zullen dringen op meer economische steun voor Portugal. Deze belofte w&s vervat in een communiqué dat werd uitgegeven aan het eind van een bijeenkomst van de leiders. Onder hen waren vier regeringsleiders, nl. van Nederland, Zweden, Noorwegen en Oostenrijk. De andere deelnemers waren partijleiders uit West-Duitsland, Italië, België en Spanje.

Volgens het communiqué „behoort Portugal tot Europa en dat moet zijn verantwoordelijkheden jegens Portugal erkennen". De acht leiders zullen economische hulp voor Portugal proberen los te krijgen van Europese instellingen als de Raad van Europa, de Europese gemeenschap en de Europese vrijhandelsorganisatie (EFTA). Zij zouden ook trachten meer bilaterale hulp, van regering naar regering en partij naar partij, tot stand te brengen.

De Portugese socialistenleider Soares, had zijn collega's eerder op de dag gevraagd om een groter aandeel voor zijn land in de Europese handel. Volgens hem moest „Europa een bewijs van zijn goede wil geven door het consolideringsproces van Portugals jonge democratie te steunen".

Verschillen

Op een persconferentie wilde Brandt noch Mitterand zich uitspreken over de door Soares aangekondigde koers en diens afwijzen van samenwerkingen met andere partijen. Op de vraag of een links front van socialisten en communisten in Portugal mogeijk was, antwoordden zij dat de situatie in Portugal verschilde van die in hun eigen land.

Over de mogelijkheden van een soortglijke socialistische conferentie in Spanje wilde Brandt slechts zeggen dat hoewel de socialisten de situatie in Spanje nauwlettend volgen deze nog wel erg verschilde van die in Portugal, waar de principiële democratische instituties reeds zijn gewaarborgd.

Geen democraat

De Martino, leider van de Italiaanse socialistische partij, merkte kritisch op: ,,Mijns inziens moet de (Portugese) socialistische partij een bondgenootschap aangaan met een (andere) democratische partij". Hij voegde hieraan toe dat indien de algemeen secretaris van de Portugese communistische partij Cunhal ,,een democraat was, dat een oplossing -zou bieden, maar Cunhal is geen democraat. Hij heeft de historische vergissing begaan vast te houden aan de (communistische) orthodoxie".

De Portugese socialisten hebben in de afgelopen weken de bitterste verwijten gericht aan het adres van de Centrum-linkse volksdemocraten (PPD). Leiders van de PPD hebben zich uitgesproken voor een coalitie met de socialisten na de verkiezingen.

De huidige Portugese regering telt socialistische, PPD en communistische ministers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.