+ Meer informatie

Toetasten is geen probleem

4 minuten leestijd

Toespringen
Toetje, dessert, nagerecht, hoe je het ook noemt: het maakt de maaltijd af. Vooral voor kinderen is het heel leuk als het toetje er grappig uitziet. Ingewikkelde toebereidselen zijn vaak niet nodig; met gele en bruine vla en een banaan komt u al een heel eind. De bodem van het bordje bij voorbeeld met geel bedekken; daarover bruine vla. Met een mes of satéprikker vanuit het midden lijntjes trekken, zodat er een grafisch patroon van geel op bruin ontstaat. Yoghurt met aardbeienvla is ook een prima combinatie. Vruchten, slagroom, chocolaadjes, hagelslag... er zijn talloze manieren om een dessert aantrekkelijk te maken. En lekker. Wie nog meer ideeën wil, zou eens moeten neuzen in "Toveren met toetjes", ruim honderd recepten voor heerlijke nagerechten. Vlug klaar of bewerkelijk, met ijs of met yoghurt, warm of koud, noem maar op. Hiernaast slechts een greep eruit. Wie watertandt niet bij het horen van namen als mango-kwarkcrème, bosvruchtenyoghurtijs, citroenmousse, gevulde ananas of bananensplit? De vele kleurenfoto's dragen daar zeker ook toe bij!
"Toveren met toetjes"; uitg. Ned. Zuivelbureau, Rijswijk; 96 blz., prijs ƒ 5,95.

Als de maaltijd wat tegengevallen is, kaneen smakelijk toetje heel wat goed maken.

Grapefruit met yoghurt
Voor vier personen
2 (rode) grapefruits
1 eetl. vloeibare honing
ca. 2 dl vanille-yoghurt
Halveer de grapefruits en snijd met een (grapefruit)mesje het vruchtvlees tussen de vliezen los. Doe het vruchtvlees met het sap in een schaaltje en roer de honing erdoor. Laat dit mengsel ca. 30 min. intrekken. Maak intussen de lege grapefruithelften schoon (met een lepel de velletjes eruit schrappen). Verdeel de vanille-yoghurt over de grapefruitschillen, schep de stukjes grapefruit erop en schenk het honingsap erover.

Warme appel met kaneel en custard
Voor uier personen
4 zoetzure appels, ca. 1 eetl. citroensap
50 gram suiker.
Va eetl. kaneel
15 gram zachte boter, Vs 1 slagroom
1 eidooier, V2 eetl. maïzena, Vs 1 melk
Schil de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor. Besprenkel de appels met het citroensap. Roer de suiker en kaneel door elkaar. Doe twee eetlepels van het suikermengsel in een kommetje, roer de zachte boter erdoor en verdeel dit in de holtes van de appels. Leg elke appel met de opening horizontaal op een beboterd stuk aluminium folie, schenk bij elke appel 1 eetlepel water en vouw de folie tot een pakkelje dicht. Bak de appels in het midden van een voorverwarmde oven (175°C) in ca. 30 minuten gaar. Klop intussen de slagroom dik vloeibaar. Roer de eidooier los met de rest van het suikermengsel, de maïzena en enkele eetlepels melk. Breng de rest van de melk aan de kook. Roer scheutje voor scheutje de hete melk door het dooiermengsel. Schenk het mengsel terug in de pan en laat het op laag vuur (gebruik zo nodig een vlamverdeler) al roerende binden. Laat de saus terwijl u roert iets afkoelen en schenk hem vervolgens op de slagroom. Spatel het geheel luchtig door elkaar. Verwijder de folie van de appels en zet ze rechtop op vier bordjes. Schenk de lauwwarme saus in en over de appels. Bestrooi de appels eventueel nog met wat kaneel.

Apenvla
Voor twee kinderen
2 dl vanillevla of blanke vla
1 dl chocoladevla
1 banaan, 1 eetl. hagelslag
Verdeel de vanillevla (of blanke vla) over 2 bordjes. Schenk op de gele vla een dikke streep chocoladevla: een boomstam. Trek met de achterkant van een lepel takken vanuit de stam, net als bij een palmboom. Pel de banaan en snijd hem in plakjes. Hang de plakjes banaan als kokosnoten in de boom en leg ook wat 'kokosnoten' onder de boom. Strooi wat hagelslag onder de stam (strand).

Biscuits met bananepudding
Voor uier tot zes personen
V2 pakje instant bananepudding
V41 melk, 1 banaan, ca. V2 eetl. citroensap
12 biscuitjes met laagje chocolade
Maak van puddingpoeder en melk pudding volgens de gebruiksaanwijzing. Pel de banaan, snijd hem in plakjes en besprenkel de plakjes met wat citroensap. Schep de pudding in een spuitzak met grove kartelmond en spuit de pudding op de biscuitjes. Garneer de biscuitjes met de plakjes banaan en verdeel ze over vier of zes borden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.