+ Meer informatie

„Wat is het onderscheid tussen zondebesef en zwaarmoedigheid?"

4 minuten leestijd

Een antwoord op een vraag in deze rubriek kan soms nieuwe vragen oproepen. Vanwege de hoeveelheid vragen die binnenkomt is het niet altijd mogelijk om direct te reageren. We hopen dat het antwoord deze keer voldoende duidelijk is!

In Terdege van 14juni 1995 stondeen vraag over „Aanvaard jezelf zoals je bent en hoe doe je dat." Ds. Van Vlastuin schreef: „Zondekennis is totaal iets anders dan z-waarmoedigheid." „Zelfverloochening betekent niet dat lae onszelf ontkennen. "Hoe moetje dat dan wel zien? Kun je niet zwaarmoedig zijn over de zonden die je doet? De dominee schreef ook: „ We kunnen zwaarmoedig zijn zonder geestelijk besef van de grootheid van ons kwaad tegenover onze Schepper." Maar zou het ook kunnen datje het samenvoegt?Zwaarmoedigheid en zondebesef. Wat is het onderscheid tussen die twee, en tussen zelfverloochening en ontkenning?

Zwaarmoedigheid is totaal iets anders dan zondebesef. Zwaarmoedigheid wil zeggen dat we geneigd zijn alle dingen van de donkere kant te zien. We zien meer de negatieve dingen in het leven dan de positieve. We zijn somber gestemd. Vooral als we dit in erge mate hebben en we lange tijd zwaarmoedig zijn, is het een zware last. Zondebesef wil zeggen dat we zien dat wij zondaar zijn en tegen de oneindige Majesteit van God gezondigd hebben. We denken niet meer klein over onze zonden. We zijn bitter bedroefd omdat we tegen zo'n goede God zoveel kwaad hebben gedaan. Zondebesef gaat samen met berouw, verdriet, droefheid, bekering. Een antwoord op een vraag in deze rubriek kan soms nieuwe vragen oproepen. Vanwege de hoeveelheid vragen die binnenkomt is het niet altijd mogelijk om direct te reageren. We hopen dat het antwoord deze keer voldoende duidelijk is! Ook in het natuurlijke leven kunnen mensen bedroefd zijn, zonder dat ze zwaarmoedig en depressief zijn. Niet iedereen die echte rouw heeft, is gelijk somber. De grootste optimist kan verschrikkelijk bedroefd zijn over het sterven van een gehefde.

Karakter
Zwaarmoedigheid is totaal iets anders dan zondebesef Dit blijkt hieruit, dat mensen heel somber kunnen zijn, maar toch geen droefheid hebben over hun zonde en hun zonde vast blijven houden. Mensen kunnen ook bedroefd zijn over hun zonde, zonder dat ze nu heel zwaarmoedig en somber zijn. Zwaarmoedigheid en zondebesef kunnen samengaan, maar het hoeft niet. Wel is het veelal zo dat zwaarmoedige mensen die overtuigd worden van hun zonden nog zwaarmoediger worden. Het is ook vaak zo dat zwaarmoedige mensen zich uiten in termen van zondebesef, zonder dat ze echt berouw over hun boosheid hebben. Zwaarmoedigheid is een karaktereigenschap, terwijl zondebesef een werk van de Heilige Geest is. Zwaarmoedigheid behoort bij het natuurlijke leven, terwijl zondebesef iets geestelijks is. Sommigen mensen zien zwaarmoedigheid aan voor het werk van de Heilige Geest, maar dat is een grote vergissing. Zowel in ons eigen leven als wanneer we als ambtsdrager met anderen omgaan, dienen we dit nauwkeurig te onderscheiden.

Minderwaardig
Zelfontkenning wil zeggen dat we onze persoonlijkheid ontkennen. Het ligt in het verlengde van zwaarmoedigheid. Het heeft vaak te maken met een minderwaardigheidscomplex. We denken "Ik ben niets en ik kan niets", of "Laat ik maar niets zeggen, want het zal toch wel een domme vraag zijn". We durven op geen enkele wijze voor onszelf op te komen, terwijl we er ten diepste niet tevreden mee zijn. Zelfverloochening betekent dat we zonder minderwaardigheidscomplex toch bewust een stapje terug doen ten gunste van een ander. Zelfontkenning komt dus voort uit een gevoel van minderwaardigheid, terwijl zelfverloochening daar niet uit voortkomt. Dit laatste komt voort uit zondebesef, uit echte liefde tot onze naaste. Zelfontkenning komt niet voort uit echte liefde tot de naaste, maar gaat vaak gepaard met zelfmedelijden. Ik hoop dat deze begrippen nu wat duidelijker zijn. Ik wens je veel zelfverloochening en tegelijk een gezond zelfrespect. Wisselstroom wacht op jou!

Vergeet je Wisselstroom niet? We wachten op jullie reacties! Zie de oproep in de vorige Terdege, bij Jouw vragen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.