+ Meer informatie

Reeuwijkse kapper is er al vijftig jaar *geknipt'voor

„Maat bloempot met een scheur erin

4 minuten leestijd

REEUWIJK - De Reeuwijkse kapper C. Hermenet senior is er al vijftig jaar 'geknipt' voor. Na veertig jaar dorpskapperschap in het Plassengebied doet hij nu een stapje terug. Maar wel in een geheel vernieuwde winkel. Iedere klant een kleine attentie en elke tiende klant een gratis knipbehandeling. Daarmee wilden vader en zoon Hermenet de klanten vorige week laten meedelen in de feestvreugde rondom de opening van de geheel vernieuwde zaak.

Welke Reeuwijker kent Hermenet niet? Wie zal hij niet eens „maat bloempot met een scheur erin" hebben geknipt? Maar de dorpskapper is onlangs 65 jaar geworden en heeft de zaak aan z'n zoon overgedaan. Toch kan hij het knippen niet laten. Hij hoopt zoon Cor nog enkele dagen in de week te blijven helpen. Cor: „Vroeger was ik de hulp van vader, nu is vader mfjh hulp geworden".

Kappers anno 1991 werken niet meer voor een gulden in de week. Van dat geld moest vader Hermenet vijftig jaar geleden wel „naar moeders". De kapper: „Op een zeker moment verdiende ik 7,50 gulden in de maand. M'n baas wilde dat salaris wel optrekken tot een tientje, maar dan moest ik voortaan in lange broek komen knippen. Ja, je begon maar als gewone schooljongen..."

Hermenet herinnert zich de eerste jaren nog goed: „Mijn eerste baas was kapper Kersseboom uit Gouda. Toen ik daar kwam om te vragen of ik er kon komen werken, antwoordde hij: „Goed, dat kan. Ik heb zelf een baard, die mag je gelijk wel scheren". Dat is wel een van de moeilijkste dingen. Ik had het nog nooit gedaan. Hóe ik het gedurfd heb, weet ik niet meer, maar dat ie in iedere wang een 'jaap' had, weet ik nog wel. Ja, dat was de tijd dat je aan het einde van de week als bijzondere beloning een 'halfje' extra van je baas kreeg..."

Bovenop knippen

Alle begin is moeilijk. Zeker van het kappersvak. Hoe begin je daar nu mee? Hermenet: „In het begin mocht ik van de baas alleen bovenop knippen. En dan sta je met het zweet in je handen, want als je eens happen knipt... Hoe langer je bij de baas was, hoe lager je mocht knippen. Maar de eerste tijd stond je nog wel eens in je vingers te knippen, hoor. De scheerkunst was de laatste hobbel die je nemen moest. Overigens was het toen meestal tondeuse-werk. Er kwam nauwelijks een schaar aan te pas. Wat ik toen veel als „Bibop" knipte, komt nu duidelijk weer terug. Toen had alleen de elite een wat meer „gedekt" kapsel".

Hermenet kan zich de abonnementskaarten van toen nog wel voor de geest halen: negen keer knippen en één keer scheren voor een gulden. Nu betalen de mannen minstens 18,50 gulden voor een knipbeurt.

Even hebben de modegrillen kapper Hermenet voor zorgen geplaatst. Na de jaren '60 kon het 'langharig tuig' het namelijk zelf wel. Alleen maar even bijpunten. Het was bij de kapperszaken duidelijk te merken. Alleen de ouderen bleven over. Jongeren vonden het bijna te dwaas om naar een kapper te gaan. Anno 1991 is die trend weer heel anders. Het is weer in. om met een opgeschoren nekkie rond te lopen en alle haren die je op je hoofd hebt al of niet met gel „ten berge te laten rijzen". Jongens met een goed verzorgde coup zijn „trendy".

Dorpskapper

De dorpskapper is echt nog niet helemaal uit de running: „Ja je kent al die Reeuwijkers en zij kennen jou. Bij de kapper komen de praatjes los. Je weet veel van het dorp. Vooral van de oudere Reeuwijkers, die toch wel wat gemoedelijker waren dan de import van nu", zo oordeelt Hermenet.

Vader en zoon kijken tevreden naar de verbouwing. Waren vroeger de winkel en salon gescheiden, nu zijn deze op een vindingrijke wijze bij elkaar getrokken. Bovendien is er nu een duidelijke scheiding gerealiseerd tussen woonhuis en kapsalon. Sinds de oprichting van de zaak hadden er geen ingrijpende verbouwingen meer plaatsgehad. Hermenet junior wilde aanvankelijk geen kapper worden, maar ging wel regelmatig met pa mee naar Rotterdam om als model te dienen. Het kan verkeren: Cor staat reeds achttien jaar bij pa in de zaak en doet het werk met niet minder plezier.

Op het moment van de verbouwing ligt de hele winkel overhoop, maar alsd ik de achterliggende woning binnenkom, blijkt het kapperswerk gewoon door te gaan aan de eettafel. „Ja, die man kwam uit Lekkerkerk en wist niet dat we gesloten waren. Die kun je toch niet met z'n lange haren naar huis sturen". Kijk, dat is nu 'klantvriendelijk'knippen...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.