+ Meer informatie

Duizenden kunnen zich vergapen

RAI - RAI

5 minuten leestijd

Op de vandaag geopende tentoonstelling van personenauto's in het Amsterdamse Rai-gebouw zijn uit 16 landen 68 verschillende merken auto's te zien. Twee fabrieken, Chrysler en Fiat, zetten het publiek op deze tentoonstelling een wereldprimeur voor: de eerste toont zijn Chrijsler 2-liter automaat, de tweede zijn sportwagen Fiat X 1/9.Nieuw van Citroen is de Ami super, echter geen sensatie in de autowereld. De wagen heeft een cilinderinhoud van 1015 cc voor een prijs van f 5.745. Datsun toont een Europese primeur: de 2400 GT: in Sedan- en Hardtop-uitvoering. „De onmogelijke auto", zo introduceert de fabriek deze sportieve wagen. Een andere Japanner is de Mazda, die uitkomt met de 818 Stationcar. Een in ons land nog tamelijk onbekend merk showt op de Rai de Subaru 1400.

Sportwagen

Honderdduizenden kunnen zich tot 18 februari op de RAI vergapen aan de schitterende gestroomlijnde sportwagens. De Alfa Romeo b.v. is er voor het eerst in Nederland met de Alfasud en de Alfetta. Ook de bestseller van deze Italiaanse fabriek, de Giulia Super 1300 en 1600 is aanwezig.

Het grote nieuws bij Triumph wordt gevormd door de Dolomite een forse viercylinder op de basis van de bekende 130z Toledo. Het brede front bevat 4 koplampen. Op de RAI staan voorts van Triumph de 2000 en de 2,5 PI, waarvan de laatste nu in standaard met overdrive wordt geleverd.

Ook van British Leyland komt de MG-serie, een al bekende verschijning op onze vaderlandse wegen met zijn klassieke uiterlijk.

Een stijlvolle sportwagen is de Jaguar Roadster, die met z' n broertjes de Salzburg en Double-six altijd kan rekenen op een warme belangstelling. Morris komt met de reeds in Londen geïntroduceerde Marina Estate en Marina
Saloon.

Toyota

Op de autotentoonstellingen is de Japanse Toyota altijd sterk vertegenwoordigd. Op deze Rai staan modellen van het bedrijf. Daarbij erg in het oog lopend is wel de RV-2 een wagen met allures. De Nederlandse importeur van Toyota leverde in 197 219.672 automobielen af bij zijn dealers. In 1971 en in 1970 waren deze aantallen respectievelijk 12.290 en 8.316. Om nog even terug te komen op de RV-2. de letters R en V betekenen „recreation vehicle", oftewel vrijetijds-auto. Zo is de wagen te gebruiken als normale stationcar, een tweede mogelijkheid is als recreatievoertuig. Door n.l. de zijkanten van het achterste gedeelte opzij te klappen ontstaat een comfortabele ruimte, waarin 4 personen kunnen slapen. Als basis heeft men gebruik gemaakt van 't Crown Chassis. De RV-2 is een primeur voor Europa.

Op stand 207 staan in totaal 55 automobielen tentoongesteld van General Motors. Op deze wijze biedt het concern een goede indruk van het leveringsprogramma. GM toont drie modellen die nieuw zijn voor Nederland, de Opel Kadett Sport, de Commodore GS en een verlengde Diplomat. Speciale aandacht wordt besteed aan de automatische transmissie. Een groot aantal van de tentoongestelde auto's is met deze techniek uitgevoerd. Uiteraard is ook de onlangs geïntroduceerde Opel Rekord met dieselmotor aanwezig, naar wij menen rijkelijk laat op de markt gebracht.

Mercedes Benz showt de 350 SL Tour-sportwagen, de, opvolger van de succesvolle andere SL-typen, waarvan in 8 jaar tijds bijna 50.000 stuks zijn verkocht. Met de 230 pk 3,5 liter V-8 motor is deze wagen een krachtige two-seater met eigen stijl en groot rijmaar vooroplopend als het gaat om comfort.

Volvo

Een der minst opvallende wagens, veiligheid, comfort en exclusiviteit is de Volvo, op de RAI aanwezig met de serie 140, de 164 en de 1800 ES een prachtig uitgevoerde sportwagen. De 140-serie is nu gecompleteerd met de 144 de luxe met B-20 motor. De 145 de Luxe is de combinatiewagen van Volvo. De 144 is ook leverbaar als Grand Luxe, herkenbaar aan vele sportiviteiten zoals de velgen en ingebouwde toerenteller. Volvo legt grote nadruk op veiligheid, getuige de ontwikkeling van zogenaamde veiligheidsauto's. De remmen, carrosserie en het dashboard staan hierbij centraal. De Zweedse firma lanceerde pas een model dat eigenlijk te mooi is om mee te rijden n.l. de 164. De modernste snufjes op veiligheidsgebied zijn erin toegepast. Prijs van het standaardmodel incl. btw bedraagt ƒ 24.975,—.

Aan de Wolga

In 1967 begon men aan de Wolga met de bouw van een moderne automobielfabriek. In samenwerking met Fiat kwam er een Italiaans/Russisch concern te staan bekend onder de naam Lada. Op dit moment is de produktiecapaciteit per jaar 660.000 stuks en er zijn al weer plannen om de fabriek te verdubbelen. Op de RAI wordt de Lada 1200 stationcar geïntroduceerd. Een combinatiewagen op basis van de personenwagen. De 1200 cc krachtbron levert 60 pk.

Ook van achter het IJzeren Gordijn zijn in Amsterdam de Skoda 110 LS en de Skoda 110 R Coupé in de vernieuwde uitvoeringen. Skoda heeft in 1973 zijn vertrouwde vijf typen omvattende serie personenauto's gehandhaafd. 

Behalve met de wereldprimeur (de 2-liter) staat Chrysler ook met z'n andere modellen op de tentoonstelling. Zo mankeert het er b.v. niet aan diverse Simca's en Sunbeams, terwijl de Plymouth en Dodge niet vergeten zijn.

Audi 80

Audi-NSU loopt nogal hard van stapel met z'n „auto van het jaar'' de Audi 80, een wagen, die er uit het oogpunt van veiligheid en comfort dan ook best mag wezen, evenals de Fiat-Abarth, die meer in de richting gaat van de sportwagen. Speciale stadsautootjes van Fiat zijn de 126 en de Autobianchi Abarth.

Behalve personenwagens worden in de RAI-hallen ook nog ambulanceauto's, onderdelen, accessoires en handgereedschappen geëxposeerd. Evenals twee jaar geleden zullen er tijdens de tentoonstelling van en naar de parkeerterreinen in de omgeving van de RAI bussen rijden naar de tentoonstelling. Voor bezoekers is dit vervoer gratis

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.