+ Meer informatie

De Jager: Koop een zuinige auto

Ook premier Rutte merkt hoge prijs aan pomp. "Ik rij ook auto"

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Weggebruikers kunnen de hoge benzineprijs deels ondervangen door een zuinige auto aan te schaffen of te leasen via de werkgever, vindt minister De Jager.

Hij zei dat gisteren na afloop van de wekelijkse ministerraad. Gisteren evenaarde de benzineprijs het hoogste niveau ooit.

De Jager wees erop dat hij zich in het vorige kabinet als staatssecretaris van Financiƫn heeft ingezet om de zuinige auto te stimuleren. Zulke auto's leveren een voordeel op aan de pomp omdat ze zuinig zijn, en zijn voordelig omdat de overheid de aanschaf stimuleert, aldus de bewindsman.

Minister Verhagen (Economische Zaken) noemde de hoge prijs voor brandstof vervelend, maar hij kan er niets tegen doen. Uit onderzoek is gebleken dat er geen sprake is van ongeoorloofde prijsafspraken in de branche. De kale benzineprijs is vergelijkbaar met die in andere landen.

Het verlagen van de accijns op benzine kan volgens Verhagen niet aan de orde zijn. Dat zou betekenen dat op andere onderdelen meer belasting geheven moet worden, en daar wil de bewindsman niet aan.

Ook premier Rutte heeft de hoge prijs aan de pomp gemerkt. "Ik rij ook auto", zei hij gisteren, na zijn wekelijkse persconferentie. Zondag nog gooide hij de tank vol, waarmee hij "Jan Kees goed gespekt" heeft. Maar ook Rutte ziet niets in het verlagen van de accijns.

"Dat zou betekenen dat je andere belastingen moet verhogen. Anders lukt het niet om de staatsschuld onder controle te krijgen." De premier vindt niet dat er gaten moet moeten worden geslagen in de overheidsbegroting. "Want die zijn we juist aan het dichten."

In Nederland hebben we te maken met een belastingmix uit verschillende bronnen, zei Rutte. "Keuzes gemaakt in het verleden kun je niet zomaar veranderen."

De benzineprijs evenaarde gisteren het hoogste niveau ooit, zo bleek uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers op basis van de marktontwikkelingen.

Aan de pomp was de adviesprijs van benzine gisteren 1,757 euro per liter. Het vorige prijsrecord dateerde van 29 april 2011. Diesel (gisteren 1,493) en lpg (0,817) staan nog net niet op recordprijzen, maar ze zijn er maar iets (1 cent voor diesel en enkele eurocenten voor lpg) vanaf.

Hoewel veel tankstations een iets lagere prijs aan de pomp hanteren dan de adviesprijs, staat ook de pompprijs op een recordniveau. In april 2011 waren de kortingen aan de pomp niet wezenlijk anders. Bij het huidige prijsniveau is een gemiddelde automobilist volgens UnitedConsumers dit jaar ongeveer 100 euro meer aan brandstofkosten kwijt dan in 2011.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.