+ Meer informatie

Half gerestaureerde kerk in Nijbroek

Subsidiekraan gaat steeds meer dicht

2 minuten leestijd

NUBROEK — Het welslagen van de totale restauratie van de Hervormde kerk in het Gelderse Nijbroek lijkt in gevaar te komen. In verband met de bezuinigingen ziet het er naar uit dat het ministerie van CRM voorlopig geen subsidie meer geeft.

Reeds vanaf 1969, nu al twaalf jaar, is men bezig met de restauratieplannen. Onderhoud en reparaties van deze Hervormde kerk in dit landelijk dorpje in de nabijheid van Apeldoorn was dringend nodig. Zo deugde de isolatie niet meer en ook lekte het dak.

In verband met geldgebrek werd in de jaren zeventig de restauratie telkens maar weer uitgesteld. In 1979 heeft men toen de pers er bij gehaald en daarna is een en ander versneld gaan werken. Het gevolg was dat er in 1980 1 miljoen kwam als voorlopige subsidie. Hiervoor heeft men het dak weer gemaakt en is de isolatie van de kerk weer in orde gemaakt.

Niet genoeg
Toen men begon was al bekend dat men aan dat bedrag niet genoeg zou hebben. Nu blijkt er echter dat het bedrag van de aanvullende begroting voorlopig niet meer beschikbaar komt. Dit houdt in dat men straks met een half gerestaureerde kerk zit.

De plaatselijke Hervormde gemeente heeft al heel wat kosten zelf betaald, die niet voor subsidie in aanmerking komen. Tijdens de restauratie maakt men 's zondags gebruik van het Dorpshuis, waar men de kerkgangers net kan bergen.

Men deelde ons mede dat de toren nog in een redelijke staat verkeert. Daar heeft de Hervormde gemeente op zich geen zorgen over, want die is namelijk eigendom van de gemeente Voorst, waar Nijbroek toebehoort.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.