+ Meer informatie

LSV steunt activiteiten artsen buiten kliniek

„Knelpunten in zorg zo wegwerken"

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - Het bestuur van de Landelijke Specialisten Vereniging steunt initiatieven van specialisten die extramurale activiteiten (spreekuur thuis, privé-kliniek, diagnostisch centrum) willen gaan ontplooien. Het denkt dat daarmee een groot deel van de knelpunten die in de ziekenhuizen zijn ontstaan door grootschaligheid en budgettering, kan worden weggewerkt.

Een projectgroep van de LSV stelt in een rapport vast dat de financiële problemen van de ziekenhuizen een steeds belangrijker rol dreigen te gaan spelen bij de keuze van de soort behandeling en zelfs bij de vraag of een patiënt überhaupt wordt geholpen. Verder dreigt het directe contact tussen patiënt en specialist af te nemen doordat de ziekenhuizen steeds grootschaliger worden. wel een aanvullende kostenvergoeding. De projectgroep vindt dat alle verzekeraars dat moeten (kunnen) gaan doen met het oog op een gelijke toegankelijkheid van extramurale praktijken voor alle patiënten.

Volgens de projectgroep zullen de verzekeraars de vergoeding in de toekomst moeten afstemmen op de werkelijk gemaakte kosten. Dan zullen extramurale praktijken doorgaans voor een lagere kostenvergoeding in aanmerking komen dan de ziekenhuizen, die meer overhead-kosten hebben.

Tegenstanders van extramurale praktijken voorspellen landelijk gezien een kostenstijging. Zij verwachten een capaciteitsuitbreiding doordat de betrokken specialisten zich vooral zullen gaan bezighouden met activiteiten waarvoor wachtlijsten bestaan. De projectgroep stelt daar tegenover dat de overheid in het toekomstige stelsel invloed houdt door budgettering van de verzekeraars. Die zullen hun budget via overeenkomsten met specialisten en ziekenhuizen zo efficiënt mogelijk willen besteden. Bovendien kunnen in de contracten afspraken over de capaciteit worden opgenomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.