+ Meer informatie

Koppeling gasprijs aan huisbrandolie

Prijspeil mogelijk naar 59 cent

2 minuten leestijd

APELDOORN — Het hoofdbestuur van de Vegin, de vereniging van exploitanten van gasbedrijven in Nederland, heeft gisteren besloten in een ontwerp-akkoord over een nieuw meerjarig' contract met de Gasunie de gasprijs voor de helft te koppelen aan de prijs van de huisbrandolie, in plaats van de huidige gehele koppeling aan de goedkopere stookolie.

Daarbij wordt de voorwaarde gesteld dat de gasprijs hierdoor met niet meer dan 10 cent per jaar mag stijgen. Dat betekent dat de huidige prijs van 47 cent inclusief BTW per kubieke meter gas maxiinaal in één jaar kan stijgen tot 59 cent.

Dit heeft een woordvoerder van de Vegin donderdag desgevraagd bevestigd. Met de Gasunie moet per 1 januari 1982 een nieuw meerjarig contract worden gesloten voor de leverantie van aardgas aan de aardgasbedrijven in Nederland. Het ontwerp-akkoord wordt op 18 jimi besproken door de leden van de Vegin, die hierover uiteindelijk moeten beslissen.

Nadruk

De Gasunie en de minister van Economische zaken hebben altijd sterk de nadruk gelegd op een koppeling tussen de prijs van aardgas aan die van huisbrandolie. Bij een volledige koppeling Eou volgens de woordvoerder van de Vegin de gasprijs stijgen naar 75 cent per kubieke meter.

Het hoofdbestuur van de Vegin zal de leden voorstellen het ontwerp-akkoord te accepteren met de voorwaarde dat mensen met een minimuminkomen een compensatie voor de verhoging krijgen.

Een deel van de leden van de Vegin heeft zich uitgesproken voor het loslaten van een koppeling van het aardgas aan de olie. Daarbij zou de gasprijs alleen stijgt met het prijsindexcijfer.

Doelstelling

Het hoofdbestuur van de Vegin heeft die gedachte niet overgenomen, maar heeft de doelstelling van deze gedachte verwoord in de eis dat de minimuminkomens bij de stijging van de gasprijs ontzien moeten worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.