+ Meer informatie

Tamse Goes herdenkt honderdjarig bestaan

y, Tijdig inspelen op niéuwe ontwikkelingen"

2 minuten leestijd

's-HEER ARENDSKERKE — Het installatiebedrijf Tamse BV uit 's-Heer Arendskerke (gemeente Goes) herdenkt vandaag (vrijdag) het honderdjarig bestaan. In die honderd jaar is de onderneming uitgegroeid van een eenmanszaak tot één van de grootste installatiebedrijven van ZuidwestNederland.

De grondlegger van het bedrijf was Arie Tamse, die honderd jaar geleden in Goes als loodgieter, pömpenmaker en leidekker begon. Nimmer heeft hij kunnen denken dat de zaak zo'n explosieve groei zou doonnaken. Een belangrijke bijdrage aan die groei leverde de aanleg van het waterleiding-, electriciteits- en gasnet, een ontwikkeling die zich na de eeuwwisseling voltrok. Reeds in die tijd werd „Tamse-Goes" een begrip op het gebied van de aanleg en het onderhoud van leidingen en apparaten.

In de tweede helft van deze eeuw is de onderneming onder invloed van een opbloeiende economie uitgegroeid tot een „all-round"-installatiebedrijf. Met name het inspringen op de ontwikkelingen in de woning- en utiliteitsbouw legde het bedrijf geen windeieren. In die tijden van stormachtige groei nam ook het personeelsbestand sterk toe. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig had het bedrijf zo'n 30b man in dienst. Thans ligt dat getal nog altijd op 200 maar „de vette jaren" zijn duidelijk voorbij. Ook Tamse ondervindt de gevolgen van een teruglopende conjunctuur. Directeur D. de Viet: „Een paar jaar geleden kon je nog zeggen; we hebben voorlopig meer dan genoeg werk. Dat is nu anders; door het inzakken van de woningbouw is het moeilijk om de orderportefeuille gevuld te houden".

Ondanks deze teruggang is het bedrijf volgens directeur De 'Viet in financieel opzicht gezond. Regent het elders ontslagen, bij Tamse kon dit gelukkig worden voorkomen. De terugschake-, ling van 300 naar 200 werknemers is niet schoksgewijs verlopen doch kon via „natuurlijk verloop" worden opgevangen. Directeur De Viet verklaart bescheiden: „Zoals Arie Tamse destijds inspeelde op ontwikkelingen als gas, water en electriciteit, zo hebben ook zijn opvolgers ingespeeld op zaken als energiebesparing en de toenemende vraag naar isolatiematerialen. Dat houdt onder meer in dat wij ons behalve in het aanleggen van centrale verwarming, gas, water en electriciteit ook hebben gespecialiseerd in luchtbehandeling, dakbedekkingen en apparatuur voor brandpreventie en andere technische ontwikkelingen in de branche".

Geen subsidie

De Viet vertelt dat het bedrijf al die jaren heeft gedraaid zonder één cent overheidssubsidie, dit in tegenstelling tot menige concurrent. Daarover zegt hij: Vele grote installatiebedrijven zijn

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.