+ Meer informatie

Mitterrand belegt EG-top over DDR

Regeringsleiders zaterdag naar Parijs

2 minuten leestijd

PARIJS — De Franse president, Francois Mitterrand, heeft de leiders van de EG-landen uitgenodigd voor een speciale bijeenkomst aanstaande zaterdag in Parijs om te overleggen over de snelle veranderingen in Europa, en dan met name in de DDR. Dit hebben woordvoerders van de president gisteren bekendgemaakt.

Jacques Delors, de voorzitter van de Europese Commissie, het uitvoerende orgaan van de EG, Zal ook aanwezig zijn. Op het beleggen van een dergelijke 'Europese top' was aangedrongen door de Franse oudpresident Valéry Giscard d'Estaing. Frankrijk bekleedt momenteel het voorzitterschap van de Europese Gemeenschap.

Giscard zei zondag op de Franse televisie dat de Europese leiders zich aan een analyse van de nieuwe situatie In Oost-Europa moesten wijden voordat de Amerikaanse president. Bush, én Sowjetpresident Gorbatsjov op 2 en 3 december een ontmoeting hebben voor de kust van Malta. Giscard noemde het „onaanvaardbaar" dat de analyse van de situatie in Europa verricht zou worden door de Verenigde Staten én de Sowjet-Unie, en niet door de Europeanen zelf.

Duitse deling

De ministers van büitpnlandse zaken en defensie van de negen landen van de Westeuropese Unie hebben gisteren in Brussel vooral de recente ontwikkelingen in de DDR en de gevolgen daarvan voor de verhoudingen in Europa besproken. De Westduitse minister -van buitenlandse zaken, Genscher, en zijn collega van defensie, Stoltenberg, merkten op dat hereniging niet alleen een zaak is vap (de burgers van) de DDR, maar dat hiervoor ook een besluit van de Bondsrepubliek Duitsland noodzakelijk is en dat deze kwestie thans niet acuut is.

De Westduitse bondskanselier. Helmut Kohl, noemde gisteren de deling van Duitsland „anti-historisch en ongeloofwaardig". Maar, zo voegde hij eraan toe, de Duitsers weten dat zij niet alleen over hun toekomst kunnen beslissen.

In een rede op de rooms-katholieke universiteit van Lublin, in Polen, verklaarde Kohl dat een politiek gebaseerd op de deling van Duitsland geen toekomst heeft. Maar ook de buren moeten kunnen meepraten over een oplossing van het probleem van de twee Duitslanden. „Het zou anti-historisch en ongeloofwaardig zijn te beweren dat het alleen aan de Duitsers is om te beslissen of en hoe zij hun zelfbeschikkingsrecht zullen uitpefenén en of zij al of niet met hun buren zullen samenwerken". 


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.