+ Meer informatie

NUNSPEET

2 minuten leestijd

De grote varkensslachtbedrijven hebben de uitbetalingsprijzen aan de mesters, voor de in de week tot 31 augustus overgenomen varkens, ten opzichte van de voorgaande week met 18 cent verlaagd.

De uitgangsprijzen lopen uiteen van 3,34-3,49 gulden per kg voor geslachte varkens, kl. A 52 procent, 73/93 kg, basis af-mestbedrijf, inclusief btw en exclusief toeslagen. De oorzaak van de prijsdaling is de geringe vraag in de partnerlanden, vooral vanuit de Bondsrepubliek. Dat resulteert in lagere biedprijzen bij de kopers. Ook elders door een uiteenlopende, doch overwegend zwakke vraag.

In het binnenland gingen in de vleesgroothandel de prijzen van de verschillende deelstukken met 15 cent tot 20 cent per kg omlaag, voor nekken zelfs met 75 cent. De afzet is, weinig bevredigend.

De biggenprijzen staan eveneens onder druk door een teleurstellende export. De Franse activiteiten die in een wat men moderne maatschappij noemt, volkomen onaanvaardbaar zijn, leveren ook een bijdrage aan de overwegend matte stemming op de internationale vleesmarkt.

In de week tot 25 augustus werden in Nederland ongeveer 371.000 varkens geslacht, 50.000 meer dan in de week daarvoor. Uitgevoerd werden die week 46.615 levende varkens, alsmede 4993 ton halve varkens en 11.317 ton varkensvlees in deelstukken.

Aan mestbiggen werden 21.336 stuks uitgevoerd. De slachtrundermarkt blijft gedrukt, wat vooral tot uiting komt in de lage prijzen voor het "onderend" dat wil zeggen de mindere kwaliteiten. Evenals bij varkensvlees stelt de afzet teleur in het binnenland, zowel als naar het buitenland. De markt voor kalveren is vrij mat gestemd. Dat geldt in zeker niet mindere mate voor wolvee.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.