+ Meer informatie

Toelating van GuineeBissau aanbevolen

Steun van Portugal in VM.

3 minuten leestijd

De Veil^hddsraad heeft aanbevolen Guinee-Bissau toe te laten als lid van de organisatie der Verende Naties. De a»Dbeve]hig geschiedde eenstemmig. Het meuwe Portugese beifind van {Hwsident Antonio de Spinola had djn volledig instenmóng met de todating betuigd.

De algemene vergadering der Verenigde Naties zal haar definitieve goedkeuring moeten verlenen wanneer zij op 17 september voor haar 29ste zitting bijeenkomt. Guinee-Bissao (het voormalige Portugees-Guinee) zal het 138ste land zijn dat lid van de wereldorganisatie wordt.

BRIEF

De Portugese minister van buitenlandse zaken, Mario Scares, had de Veiligheidsraad eerder op de dag in een brief meegedeeld dat Portugal de republiek Guinee-Blssao >,spoedig". zal erkennen, dat het zijn troepen „io spoedig mogelijk" uit dat gebied zal terugtreteken en nauwe betrekkingen „op basis van onafhankelijkheid" met Guinee-Bissao zal aangaan^

Ongeveer 100 land» hebben Guinee-Bissao Inmiddels erkend. De Nederlandse regering ging maandag over tot erkenning en stelde voor diplomatieke betrekkingen aan te gaan. De regering matdcte de beslissing telegrafisch kenbaar aan de regering van Guinee-Bissao en stelde ook de Portugese regering lop de hoogte van het besluit.

President Ford van de V.S. gaf maandag een verklaring uit waarin hij meedeelde dat zijn land vriendschappelijk en produktief met Guinee-Bissao wil samenwerken.

AANBOD

De Portugese ambassadeur bij de VN herhaalde maandag in de Veiligheidsraad het aanbod om VN-waarnemers te laten toezien op verkiezingen in de Portugese gebieden. „De volken zullen in vrijheid, vrede en sociale rechtvaardigheid over hun eigen lot beschikken", zei hij. Maar daar de omstandigheden in elk gebied verschilden was het duidelijk dat de wijze van dekolonisatie niet voor alle ' gebieden dezelfde zou zijn maar van de specifieke omstandigheden zou afhangen.

.•Wij hopen dat deze naties zullen staan voor democratie en voorbeelden zullen zijn voor non-raciale gemeenschappen waar elke burger gelijke mogelijkheden heeft en waar religie of kleur geen aanleiding tot discriminatie zullen zijn".

CHAOS

De twee grootste Portugese koloniën in Afrika, Angola en Mozambique, lijken een sociale en economische chaos tegemoet te gaan. Ongeregeldhedien en bloedvergieten bedreigen de toch al zwakke greep van de Portugese strijdkrachten op Angola en Mozambique. Volgens correspondent José Ramalho maakt de anarchie zich meester van de rijkste provincie in Mozambique, Zambezia. Blanke gezinnen vluchtten maandag weg van hun boerderijen en trokken naar de gamizoensstad Nampula en aar de grotere zeehavens.

Volgens de berichten zijn gewapende plunderaars, deserteurs en anderen grotendeels verantwoordelijk voor de chaos. Volgens Ramalho zien de autoriteiten in de provincie Zambezia geen kans om de orde te herstellen en de toestand onder controle te krijgen.

EXODUS

In de provincie Tete is de spoorwegverbinding tussen Beira en het Canora Bassa-project maandag voor de derde achtereenvolgende dag verbroken. Volgens andere berichten verbroederen de strijders van Frelimo zich in het ene gebied met de Portugese soldaten en gaan zij in andere gebieden gewoon door met Guerrilla-activiteiten In andere berichten wordt weer gemeld dat de afgelopen dagen duizenden blanke inwoners van Angola en de Kaap Verdische eilanden het vliegtuig hebben gepakt en zijn vertrokken uit vrees voor de anarchie. Reisbureaus worden overladen met verzoeken om vluchten naar Brazilië en andere Zuidamerikaanse landen. Ook heeft het Zuidafrikaanse consulaat verzoeken om toestemming voor emigratie naar Zuid-Afrika gekregen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.