+ Meer informatie

'Ontvoerder' informant van BVD gearresteerd

2 minuten leestijd

AMSTERDAM/NIJMEGEN - In Amsterdam is de 24-jarige P. de R. gearresteerd, die ervan wordt verdacht informant Joop de B. (57) van de Binnenlandse Veiüglieidsdienst (BVD) urenlang tegen diens wil te hebben vastgehouden. De informant werd vorige maand ontmasicerd nadat hij negen jaar informatie over politiek gewelddadige activisten had doorgegeven aan de BVD.

Op 20 oktober werd De B. in Amsterdam in de val gelokt. Terwijl het hcht van een felle lamp in zijn gezicht scheen, werd hij in een loods urenlang verhoord over zijn werk voor de BVD. Hij zag een loshangende elektriciteitsdraad aan een lamp en was bang dat hij onder stroom zou worden gezet. Dat gebeurde overigens niet. De deur was op slot en de overmacht van acht mannen in groene overalls en met bivakmutsen op was te groot om te ontvluchten.

Joop de B. stond binen de actiebeweging bekend als "Joop Tiel", zo genoemd naar zijn woonplaats. Vanaf de tweede grote actie bij de kerncentrale in Dodewaard in 1981 zou hij de Politieke Inlichtingendienst (PID), een plaatselijk verlengstuk van de BVD, in' Nijmegen 'hebben-voorzien van informatie over verschillende actiegroepen binnen de vredesbeweging

Verslag

Een verslag van het verhoor van Joop Tiel is opgenomen in het boek "De tragiek van een geheime dienst", dat begin deze week anoniem is uitgebracht bij de Amsterdamse uitgeverij Ravijn. Hij handelde puur uit politieke overtuiging en hielp de BVD om de verloedering van de maatschappij door de links-radicale actiegroepen tegen te gaan. „Ik gaf alles door wat mij gevraagd werd".

Hij infiltreerde ook in de anti-militaristische beweging. Hij had zelf een basisgroep tegen kerngeweld en verraadde de acties van priester Kees de Koning, die gevechtsvliegtuigen van de luchtmacht met een bijl beschadigde om te voorkomen dat ze aan Turkije zouden worden geleverd. Op een schuiladres van de Nijmeegse PID vertelde hij elke dinsdag om tien uur 's morgens zijn contactpersonen over acties en activisten.

Justitie zal "De tragiek van een geheime dienst", waarin namen, adressen, foto's en andere persoonlijke gegevens van PID-ambtenaren zijn opgenomen, niet in beslag nemen. Wel zal „nog worden bekeken-of in-eeii civiele procedure de^verspreidmg van het boek kan worderi tegengegaan. Als de genoemde politiemensen besluiten tot gerechtelijke stappen, zullen zij worden gesteund door hoofdcommissaris Stoutjesdijk en burgemeester D'Hondt.

In een gistermiddag uitgegeven verklaring stelde Stoutjesdijk dat hij er als korpschef „nauwlettend op toeziet dat Nijmeegse politiemensen die aangewezen zijn om BVD-taken te verrichten, hun taak uitvoeren binnen het kader van de wet".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.