+ Meer informatie

Positief voorstel in havenconflict

Geen semi- of volcontinudiensten

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — De Rotterdamse havenwerkgevers-organisatie SVZ en de vervoersbond FNV zullen hun leden een bemiddelingsvoorstel van de directeur van het Rotterdams havenbedrijf ir H. Molenaar voorleggen om mogelijk een einde te maken aan het slepende conflict rond de CAO voor 1982 voor de stukgoedsector. Kern van dit voorstel is dat de werkgevers schriftelijk zullen verklaren tot 1985 in de stukgoedsector van de Rotterdamse haven geen semi- of volcontinudiensten in te zullen voeren.

Ook zullen de werkgevers zich tot die tijd er van onthouden de zogenaamde late nachtdienst voor de werknemers verplicht te stellen. De werknemers,- vooral de leden van de vervoersbond FNV, zullen daarentegen op deze voorwaarden akkoord moeten gaan met de invoering óp 3 januari 1983 van de zogenaamde late nachtdienst, bedoeld om de dienstverlening in de stukgoedsector te verruimen.

Werkgevers, werknemers en directeur Molenaar hebben dit bemiddelingsvoorstel maandag na afloop van hun overleg bekendgemaakt. De vervoersbond FNV had de bemiddeling van de directeur van het havenbedrijf ingeroepen. De CAO-partners zullen het voorstel positief aan hun leden voorleggen. De vervoersbond FNV zal de meningen van de leden peilen door middel van een referendum, waarvan de uitslag op 13 december bekendgemaakt zal worden. Een eerder referendum over de invoering van de late nachtdienst is onlangs door de leden van de vervoersbond FNV afgewezen. Het conflict over de stukgoed-CAO loopt al enige maanden en spitste zich onlangs toe toen de werkgevers de door het CNV wel en door de vervoersbond FNV niet ondertekende CAO (met de gewijzigde arbeidstijden) voor alle werknemers van toepassing wilden verklaren, omdat de werkgever daar bij de wet toe verplicht is. De vervoersbond FNV verloor daarop bij de president van de rechtbank in Rotterdam het tegen de SVZ aangespannen kort geding, hiet nadat de leden zich eerst in een referendum negatief hadden uitgesproken over de invoering van de late nachtdienst.

De bestuurders van de vervoersbond FNV hadden de uitslag van dit referendum, naar later bleek ten onrechte, met vertrouwen tegemoet gezien. Naar algemeen wordt aangenomen stemden de meeste leden van de FNV vooral tegen dit voorstel om hun eigen bond (veruit de grootste in de Rotterdamse haven) niet in de kou te laten staan ten opzichte van de veel kleinere vervoersbond CNV.

Geen offers

Volgens SVZ-dirëcteur G. Zeebregts hebben de wekgevers in de huidige bemiddelin g geen offers gebracht. „Het is een verduidelijking van eerder door ons ingenomen standpunten", aldus Zeebregts. Volgens hem heeft de SVZ geregeld ontkend op korte termijn op invoering van semi- of volcontinudienst iri de stukgoedsector van de Rotterdamse haven uit te zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.